У закарпатські Шаланки європейці їдуть за діжками

Шаланківські бочки вже давно в Європі, ще до Угоди про Асоціацію

У закарпатські Шаланки європейці їдуть з…

Про це повідомляє Depo.Закарпаття з посиланням на "Заголовок".

Село Шаланки, що на Закарпатті, стало місцем паломництва для туристів з усього світу. Адже це дійсно унікальний край. Окрім багатющої історії, село славиться талановитими виноробами та бондарями. Свою продукцію вони вже давно постачають замовникам з Європи. Європейці замовляють саме шаланківські діжки. Кожна з них – справжній витвір мистецтва. Вони надзвичайно якісні. Тож вино може у них зберігатися дуже довго. Відтак тутешні бондарі мають непоганий підробіток і постійних замовників з Європи.

"Процес виготовлення діжок кропіткий і довготривалий. Цією справою займався мій батько, а тепер і я. Бочки виготовляю різного об’єму: від півлітра до 10 тисяч літрів. Замовлень у мене не так і багато, але є постійні клієнти. В основному – це приватні винороби з Угорщини, які вже стали моїми хорошими друзями. Їм я виготовляю дубові бочки на 100 літрів", – розповідає бондар Ласло Алмаші.

Чоловік каже, що на підготовку деревини для бочок іде майже рік. Вистругавши акуратні дошки їх залишають для підсушки. Готові дошки виставляють на обруч. Далі спеціальним пристроєм бочку пригрівають і поливають водою і затискають, аби вона набула потрібної форми. На перший погляд – не так і складно. Утім, така робота майже ювелірна. Помилишся на міліметр – зведеш нанівець усі зусилля. Тому бондар трудиться над своїми діжками неквапливо, проробляючи міліметр за міліметром. А результатом старань є задоволені покупці.

Читайте також: Таїнство звичаїв та рецепти паски від закарпатських ґаздинь

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme