Вино до вечері: Як обрати напій, який і добре смакуватиме, і страву доповнить

Асортимент вин у магазинах іноді настільки широкий, що можна розгубитися, обираючи пляшку, яка б вдало доповнила вечерю чи святкове застілля
 

Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Закарпаття
Вино до вечері: Як обрати напій, який і…
Фото: Рixabay

Чи не перше, а то й єдине правило, яке спадає на думку при виборі вина: біле – до риби, червоне – до м’яса. Хоча сьогодні таке правило вважається дещо застарілим. Орієнтуватися потрібно на свої вподобання. Якщо смакує біле сухе до соковитого стейку – не варто соромитися замовити у офіціанта саме таке поєднання. Зрештою, будь-які смакові експерименти можна назвати актуальним у кулінарії поняттям "ф’южн" – поєднанням на перший погляд непоєднуваних складових.

Та якщо хочеться класичної і безпрограшної комбінації вина і їжі, варто звернути увагу на кілька простих усталених правил. Традиційні поєднання напою і страв дозволять відчути на повну весь спектр смаків, а також (що важливо) – зекономити час у магазині, обираючи пляшку – просто беріть те, що точно пасуватиме до запланованої страви.

Вважається, що чим складніший смак страви, тим простіше має бути вино, і навпаки: прості страви пасуватимуть до пряних, насичених сортів вина. Якщо страва достатньо жирна, то краще обрати вино з високим рівнем кислотності, а для тушкованих страв – більш витримані вина.

Вино до м’яса

Отже, якщо ви запланувати приготувати запашну м’ясну страву, наприклад, зі свинини, а спосіб приготування – смаження або гриль, то при виборі вина варто звернути увагу на червоні вина, які мають насичений смак, доповнений фруктовими відтінками. Це можуть бути Божоле, Мальбек або Мерло.

А от до холодних м’ясних закусок і різноманітних так званих нарізок пасуватимуть витримані білі вина – Рислінг, Совіньйон Блан Шаблі.

келих вина на столі

Фото: Рixabay

З тушкованим м’ясним рагу, або ж стравами з птиці смакує Піно Нуар. А зі стравами з дичини, гуски чи качки, смаженими курчатами добре п’ються насичені терпкі вина, наприклад Каберне чи Каберне-Совіньйон.

Якщо приготоване м’ясо щедро приправлене спеціями, то відтінити страву допоможуть вина Шираз, Сіра, Карменер чи К’янті.

Вино до риби

Найкраще з рибними стравами смакують молоді вина. А от терпкі вина у поєднанні з такими стравами  можуть залишати металевий післясмак. З рибою непогано смакують рожеві вина. До прикладу, червона риба добре смакує з рожевим сухим вином. Та класичне поєднання – філе лосося і буле сухе вино важко перевершити.

У підборі вина до риби надзвичайно важливим є спосіб приготування – якщо риба відчутно доповнена спеціями, то біде Піно Грі – хороший вибір. А до пряної червоної риби пасуватиму Піно Нуар. До смажненої риби треба брати червоні вина Гранаш, Менсія и Зінфандель.

біле вино у келихах

Фото: Рixabay

Є і рекомендації для рибних страв з соусами – у такому випадку варто придивитися сортів Трамінер, Піно Гріджо чи Рислінг. А копчену рибу відтінить вино з кислотністю чи фруктовими нотами – Шаблі або Совіньйон Блан.

Вино і овочі

Найбільш універсальна порада для вибору вина до овочевих салатів і закусок – у більшості випадків чудово підійдуть рожеві сорти. Поєднання таких свіжих смаків як вина, так і страв вважається безпрограшним.

Та страви з овочів бувають різними, тому і тут можна експериментувати і доповнювати страву різноманітними напоями. До прикладу, якщо на столі легкі салати з зелені, то гостям можна запропонувати білі вина – Совиіньйон блан пасуватиме якнайкраще. До більш ситних страв, наприклад, з баклажанів, добре смакуватимуть червоні вина.

Як і у випадках з м’ясом і рибою, треба зважати на термічну обробку. До сирих овочів беріть білі вина сортів Піно Гріджо, Грюнер, а для страв, приготованих на грилі краще взяти Шардоне чи Рислінг.

Якщо у страві є вершковий соус, то Шаблі смакуватиме добре, а з томатним соусом– К’янті.

вино з фруктами

Фото: Рixabay

Варто пам’ятати, що усі рекомендації були колись сформовані на основі чиїхось смаків. Тому порушувати ці правила і експериментувати з вибором – цілком нормально. Ні шеф-кухар, ні кулінарні видання, ні офіціанти не повинні обирати, яким вином вам сьогодні доповнювати свої страви. Орієнтуйтесь на власні смаки і отримуйте задоволення. 

 

 

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme