ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Як зробити Старий Новий рік смачним: рецепти від закарпатців

Вечір напередодні 14 січня називають "щедрим"
Depo.
13 січня 2016 15:20
ФОТО: depo.ua
Як зробити Старий Новий рік смачним: рецепти від закарпатців
Як зробити Старий Новий рік смачним: рецепти від закарпатців

У Василів вечір на Закарпатті їдять все найкраще і найсмачніше, що є в хаті: пироги, ковбасу, м’ясо, млинці. П'ють домашнє вино та паленку (горілку), пише Depo.Закарпаття.

Обов’язковими для закарпатського новорічного столу є кутя. На Закарпатті прийнято готувати "щедру кутю".

Закарпатки у кутю кладуть неодмінно горіхи, мед, родзинки і мак. Горіхи продовжують життя і красу шкіри. Цілющих здібностей меду не злічити. Родзинки містять багато глюкози і підвищують імунітет, зміцнюють нервову систему, нормалізують і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Мак також покращує травлення.

Рецепт Традиційної куті

пшениця (1 стакан);
мак (100 г);
очищені волоські горіхи (100 г);
родзинки (100 г);
мед (2-3 столові ложки);
узвар.

Пшеницю відваріть до готовності, але не переварюйте – зерна мають бути цілими. До вистиглої пшениці додайте потовчений у макітрі (або ж перемелений на м’ясорубці чи у кавомолці) мак, подрібнені горіхи, промиті родзинки. Усе залийте узваром, до якого попередньо додалу меду.

Зазвичай заправляють кутю у невеликій макітрі або глиняних горнятках. Здавна їли її дерев’яними ложками.

Що смакують закарпатці на Старий Новий рік, плюс бонусом - рецепти - фото 1

Жодне застілля на Срібній Землі не обходиться без м'яса, в цей вечір на столі є страви із свинини, тому що Святий Василь вважався покровителем свиней. Закарпатці вірять у повір'я, якщо на столі на Старий Новий рік є багато свинини, то й у новому році ці тварини плодитимуться краще.

М’ясо зайця подають, щоб бути спритними, як заєць, а півня - щоб бути легкими, як птах.

Буженина по-верховинськи (Закарпатська кухня)

Шматки свинини вагою до 2 кг солять, шпигують часником, натирають червоним молотим перцем, посипають товченим кмином і тушкують в духовці при температурі 200—250° С до готовності. Під час тушкування корейку періодично поливають гарячим жиром та соком, що виділяється з м'яса. При необхідності доливають трохи води.

Готову буженину рум'яного кольору нарізають по два куски на порцію. Подають гарячою з кнедлями, нарізаними скибками, та тушкованою капустою, поливають соком, що виділився при тушкуванні м'яса і прикрашають зеленню петрушки.

Що смакують закарпатці на Старий Новий рік, плюс бонусом - рецепти - фото 2

На традиційному новорічному столі обов'язково є вареники. Наприклад, з картоплею та шкварками.

Вареники закарпатські

Для начинки: 5-6 шт картоплі, 4 ст. л. рослинної олії, 200 гр репчастого цибулі, 1 ч. л. дрібно нарізаного кропу, 25 гр вершкового масла (якщо хочеться), перець, сіль за смаком

Для прижарки: 250 гр свіжого сала без шкірки, 2 цибулини середнього розміру Для тіста: 3 ст. борошна, 1 яйце, щіпка солі, 1 ст. води.

Спосіб приготування: Воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто. Викласти тісто на дошку, посипану борошном, вимісити його. Розкачати тісто в тонкий пласт, вирізати кружечки. 200 гр цибулі дрібно нарізати і обсмажити до рум'яного кольору на рослинній олії. Варити картоплю до готовності і гарячою добре потовкти її, додати обсмажену на олії цибулю і можна ще трохи вершкового масла, сіль, перець, зелень. На отримані раніше кружечки апокласти картопляну начинку і завернути краї вареників так. Потім класти вареники невеликими порціями в киплячу воду, щоб вони могли надалі "зручно" спливти. Коли вони спливуть, дати покипіти на легкому вогні ще хвилин п'ять-сім. Вийняти готові вареники і відкинути на сито, щоб стекла вода.

Для прижарки - відокремити сало від шкірки і нарізати його невеликими шматочками, покласти на пательню, довести до напівготовності. Нарізати дві цибулини і кинути у киплячий смалець. Досмажити цибулю до золотистої скоринки і шкварки до готовності. При подачі вареників на стіл полити їх жиром зі сковороди з прижаркою і відповідно викласти поверх шкварками з цибулею.

Що смакують закарпатці на Старий Новий рік, плюс бонусом - рецепти - фото 3

У Карпатах є традиція, все погане залишити у старому році, а в новий рік, брати тільки хороше.

Читайте також: ТОП-10 дівочих ворожінь на Святого Василя

Більше новин про життя Закарпаття читайте на