Як зробити Старий Новий рік смачним: рецепти від закарпатців
Вечір напередодні 14 січня називають "щедрим"
- Закарпаття
-
13 січня 2016 15:20
У Василів вечір на Закарпатті їдять все найкраще і найсмачніше, що є в хаті: пироги, ковбасу, м’ясо, млинці. П'ють домашнє вино та паленку (горілку), пише Depo.Закарпаття.
Обов’язковими для закарпатського новорічного столу є кутя. На Закарпатті прийнято готувати "щедру кутю".
Закарпатки у кутю кладуть неодмінно горіхи, мед, родзинки і мак. Горіхи продовжують життя і красу шкіри. Цілющих здібностей меду не злічити. Родзинки містять багато глюкози і підвищують імунітет, зміцнюють нервову систему, нормалізують і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Мак також покращує травлення.
Рецепт Традиційної куті
пшениця (1 стакан);
мак (100 г);
очищені волоські горіхи (100 г);
родзинки (100 г);
мед (2-3 столові ложки);
узвар.
Пшеницю відваріть до готовності, але не переварюйте – зерна мають бути цілими. До вистиглої пшениці додайте потовчений у макітрі (або ж перемелений на м’ясорубці чи у кавомолці) мак, подрібнені горіхи, промиті родзинки. Усе залийте узваром, до якого попередньо додалу меду.
Зазвичай заправляють кутю у невеликій макітрі або глиняних горнятках. Здавна їли її дерев’яними ложками.
Жодне застілля на Срібній Землі не обходиться без м'яса, в цей вечір на столі є страви із свинини, тому що Святий Василь вважався покровителем свиней. Закарпатці вірять у повір'я, якщо на столі на Старий Новий рік є багато свинини, то й у новому році ці тварини плодитимуться краще.
М’ясо зайця подають, щоб бути спритними, як заєць, а півня - щоб бути легкими, як птах.
Буженина по-верховинськи (Закарпатська кухня)
Шматки свинини вагою до 2 кг солять, шпигують часником, натирають червоним молотим перцем, посипають товченим кмином і тушкують в духовці при температурі 200—250° С до готовності. Під час тушкування корейку періодично поливають гарячим жиром та соком, що виділяється з м'яса. При необхідності доливають трохи води.
Готову буженину рум'яного кольору нарізають по два куски на порцію. Подають гарячою з кнедлями, нарізаними скибками, та тушкованою капустою, поливають соком, що виділився при тушкуванні м'яса і прикрашають зеленню петрушки.
На традиційному новорічному столі обов'язково є вареники. Наприклад, з картоплею та шкварками.
Вареники закарпатські
Для начинки: 5-6 шт картоплі, 4 ст. л. рослинної олії, 200 гр репчастого цибулі, 1 ч. л. дрібно нарізаного кропу, 25 гр вершкового масла (якщо хочеться), перець, сіль за смаком
Для прижарки: 250 гр свіжого сала без шкірки, 2 цибулини середнього розміру Для тіста: 3 ст. борошна, 1 яйце, щіпка солі, 1 ст. води.
Спосіб приготування: Воду, сіль і яйця розмішати, всипати борошно, замісити тісто. Викласти тісто на дошку, посипану борошном, вимісити його. Розкачати тісто в тонкий пласт, вирізати кружечки. 200 гр цибулі дрібно нарізати і обсмажити до рум'яного кольору на рослинній олії. Варити картоплю до готовності і гарячою добре потовкти її, додати обсмажену на олії цибулю і можна ще трохи вершкового масла, сіль, перець, зелень. На отримані раніше кружечки апокласти картопляну начинку і завернути краї вареників так. Потім класти вареники невеликими порціями в киплячу воду, щоб вони могли надалі "зручно" спливти. Коли вони спливуть, дати покипіти на легкому вогні ще хвилин п'ять-сім. Вийняти готові вареники і відкинути на сито, щоб стекла вода.
Для прижарки - відокремити сало від шкірки і нарізати його невеликими шматочками, покласти на пательню, довести до напівготовності. Нарізати дві цибулини і кинути у киплячий смалець. Досмажити цибулю до золотистої скоринки і шкварки до готовності. При подачі вареників на стіл полити їх жиром зі сковороди з прижаркою і відповідно викласти поверх шкварками з цибулею.
У Карпатах є традиція, все погане залишити у старому році, а в новий рік, брати тільки хороше.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:58Житель Закарпаття вбив 23-річну дівчину з Київщини
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 20:00На Закарпатті готуються до спорудження євроколії: які міста вона з'єднає ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 21:21Підроблений акциз: На Закарпатті у ділків вилучили зі складів електронні цигарти й подібні пристрої для палінни ФОТО
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 23:15Клірик на Закарпатті закликав парафіян уникати мобілізації та поширював фейки
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 22:02Через шквальний вітер в Україні залишилися без світла близько 300 населених пунктів