Різдвяні традиції: Що готують закарпатці на католицьке Різдво

У багатьох родинах Закарпаття є традиція відзначати два Різдва – за григоріанським та юліанським календарями. Відповідно, готують і два Святвечора – 24 грудня та 6 січня

 

Різдвяні традиції: Що готують закарпатці…

Різні культури, традиції, релігійна приналежність – яскрава особливість Закарпаття. Чітко це відчувається у святковий період, у тому числі і новорічно-різдвяний. У цей час усі сімейні звичаї, традиції дідів-прадідів виливаються у відповідне святкування – з обрядами, колядками і традиційними святковими стравами. Багато закарпатців відзначають Різдво 25 грудня, тому 24 грудня родини збираються на Святвечір.

На Закарпатті, як і у багатьох регіонах, поширена традиція готувати на святковий різдвяний стіл 12 страв. У це число входять як і основні страви, так і закуски (скажімо, мариновані гриби чи овочі), і напої (узвар, вино).

Кожна родина має свої вподобання, та багатьох об’єднують кілька страв, які можна з упевненістю назвати традиційними для найзахіднішого регіону.

Бобальки 

Бобальки – здобні маленькі різдвяні булочки, які зверху поливають медом і прикрашають маком. Готують бобальки по-різному, зважаючи на смак. Це може бути, як солодке, облите медом тверде печиво, так і кульки під грибним соусом.

бобальки на святвечір

Інгредієнти:

  • 3 склянки борошна
  • 30 г дріжджів
  • 1/2 склянки цукру
  • дрібка солі
  • 3 ст. ложки олії
  • мед
  • мак
  • горіхи

Як приготувати бобальки:

Для приготування бобальок треба розчинити дріжджі у теплій воді, додати трохи борошна. Кола опара збільшиться, додається решта борошна і тепла вода з сіллю і цукром. Потім замішується тісто з додаванням олії. Після замішування тісто треба залишити в теплі на 1,5–2 години. Після того, як час мине, з тіста формуються валики, які треба порційно порізати. Зі шматочків тіста формуються кульки-бобальки. Бобальки готують по різному: варяться у воді, готуються на пару, пусуться або смажаться. Готові бобальки поливають медом, за бажанням, додають горіхи чи мед.

Керечун, карачун

Це різдвяний хліб, який займає чільне місце на святковому столі. Цю страву називають по-різному - крайчун, керечун, карачун, корочонь (що співзвучно угорському "корачонь"- Різдво).

хліб карачун на різдвяному столі

Хліб має бути пісним тому до його складу не входять яйця та молочні продукти. 

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр
  • Дріжджі 25/30 гр
  • Олія соняшникова 30 мл
  • Сіль
  • Цукор - столова ложка

Як приготувати різдвяний хліб: 

Для приготування карачуна треба дріжджі розчинити у теплій воді, додати цукор, сіль і борошно, щоб вийшло рідке тісто. Опару треба залишити хвилин на 20 у теплому місці, прикривши рушником. Потім опару додають у ємність з борошном, додається олія і вода. Тісто має вийти еластичним та легко відлипати від рук. Готове тісто залишають на 2 години.

Хліб зазвичай формують круглої форми, а посередині залишають виїмку. У неї, після того, як хліб спечеться, можна поставити невелику склянку з медом. У несолодкий варіант карачуна можна додавати товчений часник.

Різдвяна поливка з грибами

Поливка – це перша страва, іншими словами – суп. Якщо протягом року закарпатці традиційно готують поливку з домашньої курки, то на Різдво більш поширений варіант – поливка з сушеними грибами.

Інгредієнти:

  • 2 cклянки сушених грибів
  • 500 г квашеної капусти
  • 1 жменя перлової крупи
  • чорний мелений перець та сіль за смаком
  • 1 cт. ложка борошна, 2 ст. ложки олії

Як приготувати різдвяну поливку з грибами: 

Сушені гриби треба промити і замочити у воді на 4-5 годин. Потім гриби варять на маленькому вогні. До грибів додається квашена капуста, яку попередньо треба промити.

Крупа вариться окремо майже до готовності і додається до капусти з грибами. На пательні треба обсмажити борошно на олії, додати трохи рідини з супу і отриману масу додати у поливку. Сумає трохи покипіти.

Мачанка з грибами

Ця страва є своєрідним соусом до страв – голубців і грибів. Також мачанку їдять окремо, або з хлібом. Мачанку можна готувати із додаванням сметани, але на Святвечір поширений пісний варіант.

рецепт закарпатської мачанки

Інгредієнти:

  • Сухі гриби – 100 г;
  • Борошно –  60 г;
  • Часник –  10 г;
  • Перець, сіль –  за смаком;
  • Цибуля –  100 г;
  • Олія –  40 г.

Як готувати мачанку:

Готується мачанка просто. Найбільше час займає підготовка грибів – їх треба замочити на 2-3 години. Потім гриби слід відварити до готовності. До грибів додається підсмажене і розведене водою борошно. Мачанка заправляється часником, меленим перцем, сіллю та дрібно порізаною підсмаженою цибулею. 

Кремзлики картопляні

Страва відома багатьом – деруни. На Закарпатті їх називають по-різному – кремзликами, рисилованиками, кийзликами. Все це картопляні млинці, які подають з сметаною, м’ясними підливами, грибними мачанками. Для різдвяної вечері кожен обирає варіант до душі.

кремзлики на різдво

Інгредієнти:

  • 1 кг картоплі,
  • 40 г борошна,
  • 100 г цибулі,
  • 4 зубчики часнику,
  • сіль, перець чорний мелений,
  • 1 яйце

Як приготувати: 

Якщо дотримуватися пісного рецепту, то яйце додавати не треба. У такому випадку треба залишити в картоплі трохи більше соку з крохмалем, він доможе картопляній масі триматися купи.

Сиру картоплю без шкірки треба натерти на дрібній тертці. У масу додати борошно, дрібно нарізану цибулю, розтертий з сіллю часник та чорний перець.

Все добре перемішується і з картопляного "тіста" ложкою на розігріту сковорідку викладаються невеликі оладки. Кремзлики обсмажуться з двох сторін до золотистого кольору.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"