Різдвяні традиції: Що готують закарпатці на католицьке Різдво
У багатьох родинах Закарпаття є традиція відзначати два Різдва – за григоріанським та юліанським календарями. Відповідно, готують і два Святвечора – 24 грудня та 6 січня
- Закарпаття
-
24 грудня 2020 14:30
Різні культури, традиції, релігійна приналежність – яскрава особливість Закарпаття. Чітко це відчувається у святковий період, у тому числі і новорічно-різдвяний. У цей час усі сімейні звичаї, традиції дідів-прадідів виливаються у відповідне святкування – з обрядами, колядками і традиційними святковими стравами. Багато закарпатців відзначають Різдво 25 грудня, тому 24 грудня родини збираються на Святвечір.
На Закарпатті, як і у багатьох регіонах, поширена традиція готувати на святковий різдвяний стіл 12 страв. У це число входять як і основні страви, так і закуски (скажімо, мариновані гриби чи овочі), і напої (узвар, вино).
Кожна родина має свої вподобання, та багатьох об’єднують кілька страв, які можна з упевненістю назвати традиційними для найзахіднішого регіону.
Бобальки
Бобальки – здобні маленькі різдвяні булочки, які зверху поливають медом і прикрашають маком. Готують бобальки по-різному, зважаючи на смак. Це може бути, як солодке, облите медом тверде печиво, так і кульки під грибним соусом.
Інгредієнти:
- 3 склянки борошна
- 30 г дріжджів
- 1/2 склянки цукру
- дрібка солі
- 3 ст. ложки олії
- мед
- мак
- горіхи
Як приготувати бобальки:
Для приготування бобальок треба розчинити дріжджі у теплій воді, додати трохи борошна. Кола опара збільшиться, додається решта борошна і тепла вода з сіллю і цукром. Потім замішується тісто з додаванням олії. Після замішування тісто треба залишити в теплі на 1,5–2 години. Після того, як час мине, з тіста формуються валики, які треба порційно порізати. Зі шматочків тіста формуються кульки-бобальки. Бобальки готують по різному: варяться у воді, готуються на пару, пусуться або смажаться. Готові бобальки поливають медом, за бажанням, додають горіхи чи мед.
Керечун, карачун
Це різдвяний хліб, який займає чільне місце на святковому столі. Цю страву називають по-різному - крайчун, керечун, карачун, корочонь (що співзвучно угорському "корачонь"- Різдво).
Хліб має бути пісним тому до його складу не входять яйця та молочні продукти.
Інгредієнти:
- Борошно – 500 гр
- Дріжджі 25/30 гр
- Олія соняшникова 30 мл
- Сіль
- Цукор - столова ложка
Як приготувати різдвяний хліб:
Для приготування карачуна треба дріжджі розчинити у теплій воді, додати цукор, сіль і борошно, щоб вийшло рідке тісто. Опару треба залишити хвилин на 20 у теплому місці, прикривши рушником. Потім опару додають у ємність з борошном, додається олія і вода. Тісто має вийти еластичним та легко відлипати від рук. Готове тісто залишають на 2 години.
Хліб зазвичай формують круглої форми, а посередині залишають виїмку. У неї, після того, як хліб спечеться, можна поставити невелику склянку з медом. У несолодкий варіант карачуна можна додавати товчений часник.
Різдвяна поливка з грибами
Поливка – це перша страва, іншими словами – суп. Якщо протягом року закарпатці традиційно готують поливку з домашньої курки, то на Різдво більш поширений варіант – поливка з сушеними грибами.
Інгредієнти:
- 2 cклянки сушених грибів
- 500 г квашеної капусти
- 1 жменя перлової крупи
- чорний мелений перець та сіль за смаком
- 1 cт. ложка борошна, 2 ст. ложки олії
Як приготувати різдвяну поливку з грибами:
Сушені гриби треба промити і замочити у воді на 4-5 годин. Потім гриби варять на маленькому вогні. До грибів додається квашена капуста, яку попередньо треба промити.
Крупа вариться окремо майже до готовності і додається до капусти з грибами. На пательні треба обсмажити борошно на олії, додати трохи рідини з супу і отриману масу додати у поливку. Сумає трохи покипіти.
Мачанка з грибами
Ця страва є своєрідним соусом до страв – голубців і грибів. Також мачанку їдять окремо, або з хлібом. Мачанку можна готувати із додаванням сметани, але на Святвечір поширений пісний варіант.
Інгредієнти:
- Сухі гриби – 100 г;
- Борошно – 60 г;
- Часник – 10 г;
- Перець, сіль – за смаком;
- Цибуля – 100 г;
- Олія – 40 г.
Як готувати мачанку:
Готується мачанка просто. Найбільше час займає підготовка грибів – їх треба замочити на 2-3 години. Потім гриби слід відварити до готовності. До грибів додається підсмажене і розведене водою борошно. Мачанка заправляється часником, меленим перцем, сіллю та дрібно порізаною підсмаженою цибулею.
Кремзлики картопляні
Страва відома багатьом – деруни. На Закарпатті їх називають по-різному – кремзликами, рисилованиками, кийзликами. Все це картопляні млинці, які подають з сметаною, м’ясними підливами, грибними мачанками. Для різдвяної вечері кожен обирає варіант до душі.
Інгредієнти:
- 1 кг картоплі,
- 40 г борошна,
- 100 г цибулі,
- 4 зубчики часнику,
- сіль, перець чорний мелений,
- 1 яйце
Як приготувати:
Якщо дотримуватися пісного рецепту, то яйце додавати не треба. У такому випадку треба залишити в картоплі трохи більше соку з крохмалем, він доможе картопляній масі триматися купи.
Сиру картоплю без шкірки треба натерти на дрібній тертці. У масу додати борошно, дрібно нарізану цибулю, розтертий з сіллю часник та чорний перець.
Все добре перемішується і з картопляного "тіста" ложкою на розігріту сковорідку викладаються невеликі оладки. Кремзлики обсмажуться з двох сторін до золотистого кольору.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 15:25Прикордонники затримали харків'янина, який намагався виїхати до Угорщини за підробленим свідоцтвом про смерть дружини ФОТО
- 22:05 У ВР пообіцяли карати співробітників ТЦК та СП за порушення прав людини
- 20:36Для дронів в ЗСУ створять окремий рід військ
- 19:16 Кабмін ухвалив перелік документів, які треба подати для проходження МСЕК
- 11:18На Закарпатті затримали пенсіонера з двома "водолазами" ФОТО
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 22:50 В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: Що треба знати
- 14:22Заборона на виїзд під час воєнного стану: у ДПСУ сказали, скільки порушників кордону загинуло
- 14:54На прикладі 2023 року: в Міненерго пояснили користь від підняття тарифів на світло
- 12:50Укргідрометцентр попередив про загрозу лавин у Карпатах
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО