Не шампанським єдиним: Святкові напої "з градусом", які можна приготувати самим
Зустрічати новий рік чи Різдво можна не тільки з келихом шампанського
- Закарпаття
-
15 грудня 2016 19:38
Що може бути приємніше, ніж сидіти за святковим столом з рідними та близькими людьми і насолоджуватися запахами червоного вина і кориці? Деякі напої ви можете приготувати вдома, пише Depo.Закарпаття з посиланням на Smachni-recepti.
Медовуха
Улюбленим алкогольним напоєм в Київській Русі була, звичайно ж, медовуха. Що не свято — то з нею на столі! Так чому б і нам не створити цей чудовий напій і пригостити улюблених людей за різдвяним столом? Правда, готувати треба починати заздалегідь — тижні за два до свята. Зате медовуха прекрасно впишеться в реєстр різдвяних напоїв — не надто міцна, ароматна, смачна, п’ється легко — можна і підігрівати перед подачею на стіл, якщо день видався морозний.
Інгредієнти прості і доступні практично всім: мед, шишечки хмелю, спеції (ті ж, що для глінтвейну) і дріжджі. І два тижні терпіння — поки медовуха перестане грати і відстоїться.
У киплячу воду додаємо мед і кип’ятимо пару хвилин, потім — шишки хмелю і спеції. Накриваємо кришкою і даємо настою охолонути до температури 30-35 градусів, і тільки тоді висипаємо в нього звичайні або пивні дріжджі. Медова маса при кімнатній температурі повинна побродити п’ять діб. Потім видаляємо з неї шишки хмелю і знімаємо пінку, і ще п’ять діб залишаємо на дозрівання медовухи. Аромат в будинку при цьому непередаваний!
Глінтвейн
Найвідоміший нектар Різдва — глінтвейн. В ідеалі, він робиться на основі червоного вина — обов’язково сухого! Для тих, кому складно або не хочеться шукати інгредієнти для глінтвейну, в кожному супермаркеті на полиці зі спеціями розташовуються пакетики з набором спецій спеціально для цього напою. Складові глінтвейну можуть варіювати залежно від смакових уподобань його творця, але, як правило, це кориця (Не перемелена — паличками), гвоздика, висушена цедра лимона і апельсина. Можна додавати родзинки, мед, мускатний горіх, кардамон, цукор — звичайний або тростинний. У кожному разі, питво, у складі якого є сухе вино і кориця, жодної дорослої людини не залишить байдужої!
Вино необхідно підігріти до дев’яноста градусів в емальованій каструлі (стежимо, щоб вино не закипіло!), Потім додаємо в нього всі спеції. Накриваємо нектар кришкою і наполягаємо чверть години. Подаємо в спеціальних кухлях для глінтвейну.
Пунш
Наступний чудовий напій — це пунш! Його варіацій існує така велика кількість, що навіть їх перелік зайняв би масу часу. Він може бути гарячим і холодним, алкогольним (міцним і слабким) і безалкогольним … А кількість можливих інгредієнтів просто не піддається обчисленню — вино, горілка, бренді, ром, чай чорний, цукор, лимонний, апельсиновий сік, бутони гвоздики, палички кориці, шматочки фруктів і багато-багато іншого.
У пуншу є своя раціональна риса: його варіації без алкоголю можна готувати для дітей, що неодмінно призведе останніх у захват!
Найбільш популярний алкогольний пунш готуватися з 2 частин чаю, 1 частини рому і добавки, начебто лимонного соку, меду і кориці. У гарячий чай додається ром, мед, сік лимона і спеції і пунш стоїть на слабкому вогні близько 15-20 хвилин. Вживати можна відразу, а можна в охолодженому вигляді.
Безалкогольний пунш готується так само, тільки ром слід замінити на будь-який фруктовий сік.
Грог
Ще один нектар Різдва — грог. Стихійно винайдений англійськими моряками в середині 16 століття, грог був привезений в Україну через три століття і тут же припав до смаку і міцно прижився.
Класичний грог — це суміш рому з окропом. Але як само не облагородити алкоголь перед подачею на стіл? Вода і ром беруться в пропорції один до одного. Додається цукор, лимон з шкіркою або його цедра, апельсинова цедра, все та ж кориця і гвоздика. Готується напій буквально кілька хвилин — треба тільки закип’ятити — і тут же подається до трапези!
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 11:18На Закарпатті затримали пенсіонера з двома "водолазами" ФОТО
- 15:39 Із 4 травня "обмежено придатних" немає: Міноборони України оновило наказ №402
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 22:50 В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: Що треба знати
- 14:22Заборона на виїзд під час воєнного стану: у ДПСУ сказали, скільки порушників кордону загинуло
- 14:54На прикладі 2023 року: в Міненерго пояснили користь від підняття тарифів на світло
- 12:50Укргідрометцентр попередив про загрозу лавин у Карпатах
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео