Нарешті: На Закарпатті "узаконили" палинку (ФОТО)

Через 27 років на території Закарпаття офіційно запрацювало виробництво традиційної карпатської палинки

Нарешті: На Закарпатті "узаконили" палин…

Про це повідомив туризмознавець Федір Шандор, пише Depo.Закарпаття.

Для багатого на садові культури закарпатського регіону, фруктові дистиляти - це частина культурної традиції. Ідея легалізувати цю традицію і здолати якісний фруктовий дестилят визріла в Асоціації виноробів Закарпаття. Головний дистилятор виробництва пройшов навчання в Словацькому аграрному університеті в Нітрі, де отримав сертифікат, що дозволяє займатися виробництвом дистилятів і навчати персонал за місцем.

На даний момент планується виробництво восьми видів дистилятів: сливового, яблучного, черешневого, грушевого, айвового, абрикосового, виноградного і фруктового (купаж з різних видів фруктових дистилятів). Підприємство оснащене власною лабораторією для відстеження всіх якісних показників і проведення необхідних аналізів. Також укладені попередні договори з фермерами та власниками промислових садів в області. Яким, в свою чергу, вигідна поява в регіоні переробного підприємства, яке готове стабільно викуповувати продукцію.

Раніше дистилятів-палинок нижче 50 градусів просто не було. Тепер вся Європа опускається на 37-40 градусів. Хтось відмовляється від високого градуса через більш високих податків, хтось просто переконаний, що чим нижче градус, тим м'якше і приємніше смак напою, є і багато прихильників дистилятів з високою міцністю. Закарпатські сливові дистиляти будуть випускатися з міцністю 52, решта - по 45. Далі, в процесі роботи, буде вивчатися запит ринку і коректуватися лінійка і міцність напоїв під нього.

Обсяги виробництва на новоствореному заводі дистилятів будуть залежати від кількості сировини і потреб ринку. При 8-годинний робочий день, завод зможе виробляти до 1000 літрів фруктових дистилятів на добу. Історія показала, що якісна традиційна закарпатська палинка викликає інтерес не тільки у жителів і туристів Закарпаття а й серед споживачів всієї України.

Довідково. Палинка, паленка, палінка (угор. pálinka) - фруктова горілка. Виготовляють її на Закарпатті давно і багато, щоправда, не кожен у цьому зізнається. Але кожен знає, що в невеликих дозах палинка – це ліки, а у великих – порятунок.

Читайте також: Чи зможе "узаконена" палинка привабити більше туристів до Закарпаття

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme