На Перечинщині за день збирають пів тонни чорниць

На Закарпатті найбільше чорниць збирають у Воловецькому, Міжгірському, Рахівському, Великоберезнянському та Перечинському районах

На Перечинщині за день збирають пів тонн…

Про це йдеться в сюжеті телеканалу "Сіріус", повідомляє Depo.Закарпаття.

Збір чорниці розпочинається ще затемна – о п’ятій ранку. На вершину гори їдуть спеціальним транспортом по вузькій дорозі декілька кілометрів. Опісля – пошук найкращого місця для збору ягід. 

На початку липня чорниці збирають ближче до лісу – там вони достигають найшвидше, потім місцеві підіймаються вище в гори. Цього року ягід доволі багато, кажуть місцеві. Щодня в середньому збирають від десяти до п’ятдесяти кілограмів кожен. Якщо ж погода на полонині погана – вдається "начесати з кущів" у рази менше чорниці.

Зібрані чорниці здають в спеціальні пункти прийому, або ж самі продають на ринках. Кілограм чорниці у пунктах прийому вартує в середньому  тридцять п’ять гривень. Щодня приймають до пів тони ягід. А ось на ринках чорниця вартує від сорока гривень за кілограм. 

На Закарпатті найбільше чорниць збирають у Воловецькому, Міжгірському, Рахівському, Великоберезнянському та Перечинському районах. А використовувати чорницю можна  як в замороженому, так і у висушеному вигляді.  Окрім того, із неї можна робити чимало кулінарних страв та джемів.

Читайте також: Дівчинку, яка загубилася у горах, збираючи ягоди, знайшли на межі з Прикарпаттям

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme