Чому Брежнєв, Ющенко та Депард'є не відмовились від закарпатської палинки
Про культуру споживання алкоголю на Закарпатті відомо багато. Далеко за межами регіону знають і про закарпатські вина, і про коньяки
- Закарпатье
-
18 июля 2015 11:00
Та є ще одна родзинка у закарпатських господарів - палинка (угор. pálinka) - фруктова горілка.
Виготовляють домашню горілку з фруктів на Закарпатті давно і багато, щоправда, не кожен у цьому зізнається. Та про особливий смак горілки з найзахіднішого регіону відомо далеко. Подейкують, що з Іршавського району корчаги з самогонкою возили Леоніду Брежнєву до Москви. Генсек хотів, щоб міцний напій зберігався у бочці з шовковиці. Закарпатська палинка, за твердженнями декотрих знавців, прикрашала стіл Віктора Ющенка, Жерара Депард'е, Міхаїла Саакашвілі - по суті, готовий національний бренд.
У деяких закарпатських селах є звичай: коли у сім'ї народжується немовля, батьки закопують корчагу з самогонкою 30-50 л у землю й викопують лише на весілля.
Загалом, окремі райони та села на Закарпатті мають власний "фірмовий" напій. Так, у селах Малий та Великий Раковець горілку женуть з груш, у Білках, Арданові, Негрові та селі Осій - надають перевагу "сливовиці", а ще в деяких селах виготовляють з винограду "винянку", з горіхів "горіхівку", а з черешні "черешнівку".
Справжня закарпатська палинка має бути міцна - мінімум 50 градусів, а подекуди й і 60-70.
Варять самогон та роблять міцні настоянки чи не з усього, чим багата природа Закарпаття: сливи, груші, мед, яфини (чорниці), яблука та ще з добрий десяток видів.
Закарпаття.depo.ua кілька найпопулярніших видів палинки, які обов'язково потрібно скуштувати, відвідуючи Закарпаття:
Сливовиця, слив'янка - чи не найпоширеніший міцний напій на Закарпатті. Для приготування сливи відокремлюють від кісточок, перемелюють в кашу, після кількох днів додають воду і залишають на 3-4 тижні. Потім починають переганяти. В ідеалі сливовиці треба дати відстоятися хоч півроку, але пити вже сміливо можна після 3-4 днів. На смак виходить ароматний і легкий сливовий смак.
Яфинівка - готується на чорницях - надзвичайно, до слова, корисних ягодах. Це міцна і смачна настоянка, яку закарпатські господині готують кілька днів: коли палинка готова, засипають у неї перебрані ягоди і дають настоятися до тижня. За цей час яфини дають напою насичений колір та аромат.
Медовуха - рецептів приготування цього напою безліч. Та найголовніший секрет смачної медовухи криється в її витримці - чим вона більше, тим приємніший виходить напій. Особливий смак напій з меду набуває на шостому місяці настоювання навіть при домашніх умовах.
Бурачанка - самогонку готують на буряковому соку, з додаванням дріжджів (закваска буде готова за 5-6 днів). Або ж запечені цукрові буряки заливають цукром і водою, і з дріжджами дають побродити 3-4 дні. Готовність визначається по тому, як буряки опустяться на дно посудини і зверху утвориться кірка. На виході буде кілька літрів міцної самогонки зі стійким ароматом.
Різновидів закарпатської горілки дуже багато. Кожен може знайти на свій смак. Головне пам’ятати: споживати потрібно в міру, смакуючи, та обов’язково зі стравами закарпатської кухні.
Більше про особливості Закарпаття читайте на zak.depo.ua
Все новости Ужгорода и Закарпатья читайте на Depo.ua
Все новости на одном канале в Google News
- 14:54На примере 2023 года: в Минэнерго объяснили пользу от повышения тарифов на свет
- 12:50Укргидрометцентр предупредил об угрозе лавин в Карпатах
- 08:55Синоптики предупредили о заморозках в 10 областях Украины
- 09:46В Укргидрометцентре рассказали, какой будет погода в Украине в апреле