Жаби замість ікри і равлики на закуску: Які екзотичні страви пропонують закарпатці до свят

На Закарпатті можна відшукати такі рецепти страв, що здивують навіть найвибагливіших

Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Закарпаття
Жаби замість ікри і равлики на закуску:…

Скоро розпочнеться період безперервних застіль. Святкові столи - вже давно не набір банальних страв, господарі намагаються використовувати незвичайні рецепти, аби було чим здивувати гостей. Часто такі рецепти шукають у кілінарних традиціях інших країн. А от закарпатці знають: все, що треба, можна знайти зовсім поруч.

Кулінарні традиції та вподобання Закарпатської області часом такі незвичайні, що перевершують найекзотичніші смаколики. Depo.Закарпаття зібрав кілька прикладів страв, які точно не залишаться непоміченими на новорічному столі. А якщо готувати такі страви трохи боязко, завжди можна приїхати на Закарпаття і скоштувати їх з "перших рук".

Трохи Франції на Закарпатті. Про жаб'ячі лапки, які є у меню багатьох закарпатських закладів, вже багато хто чув. Кажуть, традицію споживання жаб у закарпатське село Тур'ї Ремети завезли французи на початку ХІХ століття. Завдяки цій страві невеличке закарпатське село стало відомим. Адже сюди приїздять не тільки спробувати жаб'ячих стегенець, столичні та закордонні ресторани закуповують їх у місцевих мешканців.

Місцеві господині переконують: краще стегенця їсти без інших страв, щоб не перебити смак. А смакують вони як кроляче чи куряче м'ясо. Дуже ніжне та дієтичне, адже не містить жиру. Та й цінне. У жаб'ячих стегенцях купа вітамінів - фолієва кислота, залізо, магній, вітаміни групи В.

Як готувати. Жаб'ячі лапки в сметані: подрібнити на терці дві цибулини і спасерувати їх на олії. Змішати цибулю зі столовою ложкою борошна, трохи підсмажити, додати склянку вина. В отриманий соус покласти очищені від шкіри жаб'ячі лапки, посолити, посипати перцем і тушкувати 15 хвилин. Потім додати дві склянки сметани, дрібно нарізану зелень і сік лимона. Подавати гарячими.

Жаб'ячі лапки смажені в яйцях: збити яйця, додати ложку борошна, трохи молока, посолити, поперчити. Окремо в тарілку насипати борошно. Очищені від шкірки жаб'ячі ніжки обваляти в борошні, потім – в яйці. Смажити на олії з обох боків. Обсмажені лапки викласти на тарілку, посипати зеленою петрушкою.

Закарпатські равлики. Для вирощування "м'яса" для делікатесів, на Закарпатті відкрили равликову ферму. Необхідних розмірів, за умов правильного вирощування, равлики сягають за один рік. Власник ферми планує реалізовувати свою першу продукцію на ринках Європи. Там великий попит на такий делікатес. В Україні ж це дороге задоволення: кілограм напівфабрикату коштує до тисячі гривень. Тому за рік їх тут споживають тільки до 10 тонн, у Франції – приблизно 25 тисяч тонн. Також у всіх країнах ЄС, окрім Мальти та Криту, збір природних равликів заборонений, тому фермери та продавці з цих територій неабияк зацікавлені у їх купівлі.

На приготування страв з равликів іде не більше півгодини, зате отриманим результатом залишаються задоволені не тільки господині, а й гості, які скуштували незвичайне частування. На Закарпатті равликів готують з грибами. Наприклад - гратен з равликів. Ця страва смакуватиме не тільки з білими грибами, але навіть з лисичками або опеньками. Рецепт не виключає можливості використання сухих грибів, які перед приготуванням потрібно буде тільки замочити.

Процес приготування: Розігріти пательню і підсмажити на ній дрібно нарубану цибулю. За пару хвилин додати відварені порізані гриби, обсмажувати вміст приблизно 15-20 хвилин на середньому вогні. Додати овочі і вершки або сметану. Пересипати обсмажені овочі в блендер, посолити, поперчити і подрібнити, перетворивши овочі в пасту. Розкласти делікатесне м'ясо равликів на порційні посудини і викласти зверху овочеву подрібнену суміш. Відправити в духовку на 5-7 хвилин.

Равлики сервіруються дуже гарячими, тому мушлі слід притримувати спеціальними щипцями. Вміст потрібно витягувати за допомогою тонкої виделки. Равлики дуже слизькі, тому це не просте завдання. М'ясо із трав'яним соусом можна закушувати хлібом або ж класти на скибку хліба чи багета та їсти все разом. Страва досить жирна, тому всі процедури потрібно робити обережно. Як правило, запивають страви з молюсків білим сухим вином.

Екстремально екзотичні страви із звичної для українців свині на Закарпатті можна вивідати у гентешів (різників). До прикладу, рецепт свіжої свинячої крові з цибулею та здерта свиняча шкірка.

Угорські традиції додали закарпатській кухні надзвичайної гостроти та жирності. Скуштувати місцевий "годьмашвир" - свіжу свинячу кров з цибулею наважиться не кожен гурман. А це традиційна страва для усіх закарпатських різників. Після розбору свині, коли потрібно швидко втамувати голод, закарпатські господині готують робітникам саме цю страву.

Свинячу кров варять та заправляють смаженою цибулею. Після приготування страва зовні нагадує тушковану печінку. Також традиційно під час розбору свині закарпатські гентеші та всі охочі смакують здертою, злегка підсоленою свинячою шкірою. Щоправда, її спочатку обпалюють, аби позбутися бруду та щетини.

А замість традиційної зелені, закарпатські господині можуть подати до столу салат з отруйної папороті. Тут папороть консервують, смажать, додають до супів та навіть варять бограч з папороті. Проте однією з найпопулярніших страв є салат з цієї рослини. Готується він з молодих пагонів, саме вони містять у собі безліч унікальних поживних речовини, хоча також і отруту. Проте способом обробки папороті закарпатці діляться неохоче. Спеціалісти знають, як зробити страву з цієї рослини нешкідливою.

На смак папороть ні кисла, ні гірка - звичайна трава. Тому в Україн вона і не набула широкої популярності. Проте в Японії знають про унікальні властивості рослини і споживають папороть тоннами.

Екзотична "свійська птиця", яку приручили закарпатці і готують з неї страви - страус. На Закарпатті є декілька страусиних ферм. Страви зі страусятини -ще одна кулінарна родзинка закарпатців.

Готують багато страв: починаючи з яєчні, різноманітних омлетів і завершуючи котлетами та стейками. Також роблять і ковбасу із страусятини. Така пікниця (ковбача по-закарпатськи) є кращою навіть за закарпатську традиційну – із свинини. М'ясо лише трохи жорсткіше, проте в десятки разів дієтичніше і корисніше.

Використано матеріали: "Новини Закарпаття", "7 Днів", "Кarpatpost.com"

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme