По-закарпатськи: Як на війні бійці 128-ї бограч готували

Коли хлопці з інших областей бачили, що закарпатці беруться за приготування їжі, то готові були допомагати в усьому, бо знали, що буде смачно

По-закарпатськи: Як на війні бійці 128-ї…

Про це пише Depo.Закарпаття з посиланням на "Закарпатський легіон".

Закарпатець, учасник АТО Сергій Братасюк провоював 13 місяців. Одним із захоплень бійця була фотографія. За час служби назбиралась чимала колекція - близько 1500 світлин на різну тематику військового життя.

Приготування їжі також входило в обов'язковий розпорядок дня, і тут мешканцям Срібної Землі не було рівних.

"Коли хлопці з інших областей бачили, що ми беремось за приготування їжі, то готові були допомагати в усьому – знали, що результат стовідсотково буде смачним", - ділиться військовий.

Саме один з таких моментів потрапив в об'єктив. Світлина "...А обід за розкладом", зроблена в квітні 2015-го року, показує, як готувався закарпатський бограч в бойових умовах. Ця та ще кілька фото автора увійшли до фіналу Конкурсу військової фотографії.

Сергій залюбки поділився рецептом і секретом смачного закарпатського бограчу.

"Отже, встаємо з першими променями сонця і обов'язково з хорошим настроєм. Що основне в бограчі? Ні, не продукти. Здавна він готувався з того, що є під руками. Бограч - це пісня душі і політ фантазії. Проте є кілька правил, яким потрібно неухильно слідувати: основа цієї страви - казан. Він повинен бути чистим всередині і чорним зовні, а не навпаки! Вогонь розпалюється так, щоб ніхто не здогадався про ваш намір щось готувати. Не менш важливим є правильний розподіл обов'язків серед претендентів на смачну страву.

Одні повинні заготовити достатню кількість дров, адже процес приготування триває мінімум 4-6 годин. Друга компанія клянчить (випрошує) у начальства справний транспорт для поїздки за продуктами. Треті - їдуть вполювати свіжину. Ну і не забудьте набрати достатньої кількості води. Можна, звичайно, чекати атмосферних опадів, але це довго і неефективно. Наступний етап - розігнати усю компанію, щоб не бачили, як ви шаманите", - з гумором розповів Сергій і додав про послідовність приготування.

"Спочатку підсмажується сало, в тому смальці тушиться цибуля, морква. Далі тушиться нарізане м'ясо (якщо яловичина 60-70-х років, то дуже довго). Зміст в тому, щоб нічого не підгоріло, бо посуд (казан) один. Коли м'ясо через кілька годин стане придатним до споживання, додається картопля, що є із зелені. Якщо є мука, то можна зробити й маленькі галушки замість торгоні (домашні макарони по-угорськи). А взагалі, бограч - це необмежена творість і фантазія", - переконує військовий.

Нагадаємо, днями закарпатських "Ведмедів" із 128-ї відвідав "95 квартал"

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme