Користь калини: Як приготувати чаї, настої та варення з чудодійної ягоди

З приходом зими більшість намагається знайти джерело вітамінів та мінералів, щоб підтримати організм у холодну пору. Холод, мала кількість сонячних днів погано впливають як на настрій, так і на загальну опірність організму хворобам. Тому взимку так легко підхопити застуду. Чудовим засобом, що може підтримати у цей час організм є калина

Користь калини: Як приготувати чаї, наст…

Про калину в Україні кожен чув ще з дитинства. Та, звикнувши шукати чудодійні властивості у якихось заморських травах чи рослинах, ми нехтуємо своїм. Хоча корисні властивості калини відомі з давніх-давен. Недарма пращури так цінували цю рослину. Не тільки ягоди, а й кору та листя.

Корисні властивості калини

Одним із найцінніших у калині є вітамін С. Особливо він цінний зараз, у час пандемії коронавірусу. Хоча протокол лікування цієї недуги змінюється чи не щодня, більшість медиків підтримують думку, що антибіотики вкрай небажані при легкому і навіть середньому перебігу хвороби. Тому найпоширеніша порада недужим – багато пити, їсти фрукти та приймати вітаміни. Основний – вітамін С. Саме він допомагає підтримувати імунну систему. Коли людина підхоплює застуду, рівень цього вітаміну може різко впасти, адже організм починає боротися із недугою. Тому при хворобі важливо підтримувати рівень вітаміну С на достатньому рівні. Він допомагає організму швидше побороти недугу і скорочує її тривалість.

При застудних захворбваннях стане в нагоді калина. Окрім вітаміну С, вона містить:

  • вітаміни А, С, Р, К, Е
  • пектини,
  • амінокислоти
  • мікроелементи,
  • фітонциди,
  • мінерали: йод, магній, фосфор, залізо, калій, кальцій.

Застосовують калину при лікуванні:

  • cерцево-судинних захворюваннях
  • шлунково-кишкового тракту,
  • нервової, дихальної та репродуктивної систем,
  • шкірних захворюваннях.

Що приготувати з калини

Важливо пам’ятати, що калину не варто збирати до морозів, інакше вона буде гірка. Якщо хочеться мати справді цілющі та смачні ягоди, йти по них треба тільки тоді, коли вдарять морози.

Ягоди калини можна вживати і без будь-якої термічної обробки, проте не всім вони будуть до смаку. Свіжа калина корисна для шлунку та серця.

Чай з калини можна приготувати за зовсім простим рецептом. Потрібно ягоди розтерти ложкою у чашці, залити окропом і дати настоятися приблизно 10 хвилин.

чай з червоної калини

Якщо витратити на приготування більше зусиль та часу, то можна отримати більше користі від цієї ягоди. Настій з калини можна приготувати за таким рецептом:

  • ягоди потрібно розтерти у емальованому посуді. Кращий ефект буде, якщо його поставити на вогонь;
  • вміст залити гарячою водою і тримати на малому вогні 10 хвилин. Важливо – не доводити до кипіння;
  • настій потрібно процідити і тільки після цього кип’ятити;
  • частину настою вилити у чашку і додати гарячої води. До напою можна кинути цукор чи мед – хто що більше полюбляє.

При застудних захворюваннях, особливо, що супроводжуються охриплістю, можна приготувати такий настій:

  • по 1 столовій ложці листя м’яти, по­дрібненого листя чорної смородини (су­хих або свіжих) залити окропом;
  • розім’яти 200 г ягід калини;
  • все перемішати,
  • додати 2 столові ложки меду;
  • підігріти, але не кип’ятити;
  • коли напій настоїться, пити як звичайний чай.

Дуже корисний сік з калини. Приготувати його не складно:

  • калину потрібно добре промити та почистити ягоди від дрібних гілок і сміття;
  • очищені ягоди подрібнити у блендері чи через м’ясорубку. Отримане пюре перетерти через сито і віджати сік через кілька шарів марлі;
  • близько 130 грамів цукру (чи меду) додають на кожен літр соку;
  • помішуючи, сік доводять до кипіння;
  • готовий сік розлити по банках і закотити герметичними кришками.

Для варення треба приготувати 2 кілограми калини, 3 кілограми цукру та 500 мл води. При приготуванні варення важливо використовувати емальований посуд.

варення з червоної калини

  • у воду додати цукор і довести до кипіння;
  • попередньо промиту ягоду вкинути у киплячий сироп;
  • варити приблизьмо 5 хв, помішуючи;
  • розкласти у склянні банки;
  • закрити капроновими кришками
  • зберігати у холодному місці.

Протипоказання калини

Важливо пам’ятати, що калина не всім корисна. Медики не рекомендують вживати цю рослину при вагітності та годуванні груддю. Стимуляція скорочення матки може призвести до викидня. Також, якщо жінка годує грудьми дитину, слід бути обережною, адже це може викликати алергічну реакцію у малечі. Фахівці рекомендують утриматися від вживання калини та продуктів з неї до тримісячного віку дитини.

Також не рекомендуються вживати калину людям, що мають проблеми із нирками та хворіють енурезом. Причина – рослина має сечогінну дію.

Ішемія, гіпоксія та падіння артеріального тиску – проблеми, з якими можна зіткнутися при тривалому вживанні калини.

У будь-якому випадку, якщо ви хочете внести калину у свій щоденний раціон для профілактики чи у лікувальних цілях, варто проконсультуватися із лікарем.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme