ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

День Бориса і Гліба: За чим шостого серпня варто піти до лісу і чого треба боятися

Найсильнішою загрозою для дозрілого врожаю і сіна, яке ще залишалося на луках, були грози

Depo.
6 серпня 2018 07:00
ФОТО: depo.ua

Шостого серпня вшановується пам'ять святих Бориса і Гліба, які раніше, до хрещення, носили імена Роман і Давид. Народилися вони у родині великого князя Володимира Святославовича і були вбиті кровним братом Святополком Окаянним вже після смерті батька, коли йшла посилена боротьба за владу. Згідно з церковним переказом, Святополка на такий вчинок надихнув сам диявол. Святополк дуже хотів правити Руссю, а тому, задумав вбити всіх спадкоємців. Борис і Гліб відомі як як заступники Русі і небесні помічники князів.

Зазвичай у цей день починалися досить сильні грози, а тому працювати в полі 6 серпня було дуже проблематично. Так що намагалися за прибирання хліба не братися. Крім того, під час гроз 6 серпня часто бували блискавки, яких селяни дуже боялися.

Найсильнішою загрозою для дозрілого врожаю і сіна, яке ще залишалося на луках, були грози — пожежа знищувала все і залишала на голодному пайку і людей, і худобу. Для захисту від мани зверталися до святих князів Бориса і Гліба, покровителей цього дня.

6 серпня починався активний збір ягід і їхня заготівля, адже достигали черемха і чорна смородина. Їх активно використовували в якості лікарських препаратів проти застуди, шлункових хвороб. Відомо було, що черемха здатна покращувати згортання крові, а малину варто їсти при нервових розладах. З цих ягід варили компоти та варення. Також поширеним було 6 серпня сушіння ягід, оскільки так вони можуть краще зберегтися.

Заготовляли 6 серпня березові віники і примічали, що ночі з кожним днем стають холоднішими. Починався період найактивнішого збирання грибів.

Прикмети 6 серпня:

Прийшов Борис і Гліб - встиг у полі хліб.

На Бориса і Гліба берися до хліба.

Борис і Гліб сіють ранній хліб.

Більше про життя Прикарпаття та Закарпаття читайте на Depo.Закарпаття

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook