Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним

У багатьох європейських країнах глінтвейн став символом різдвяних свят і гулянь

Чому без глінтвейну взимку важко залишат…

Коли надворі зима, сніг, холод і різдвяні ярмарки, то десь поруч неодмінно буде глатвейн. Цей напій  - один з головних атрибутів святкового періоду, який чудово смакує, покріщує настрій і, навіть, захищає від застуди і мікробів.

Глінтвейн - "gluhende wein" - перекладається з німецької мови як "палаюче вино". Це древній напій з червоного вина і спецій з багатою історією. Виник глінтвейн, коли древні римляни змішували з вином різні трави і прянощі для "благородства смаку".

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 1

В одній зі своїх кулінарних книг, що збереглися до нашого часу, давньоримський кулінар Апіціус писав про тонкощі культури споживання вина. А в книзі рецептів невідомого римського жителя, дійшла до нас через два тисячоліття, можна прочитати рецепт "вина зі спеціями", які в ті часи коштували досить дорого - кориця, чебрець, гвоздика, лавровий лист, коріандр. Предок глінтвейну в ті часи був доступний лише заможним громадянам Риму.

Нагрівати винний напій стали набагато пізніше. У середні століття, в країнах Північної і Центральної Європи з'явилася звичка готувати даний гаряче вино.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 2

Відомо, що вже в XVII столітті цей напій набув популярності в Німеччині, Великобританії і країнах Скандинавії. Саме там вперше вирішили, що вино можна пити не тільки в чистому вигляді, але і підігріваючи його, а також додаючи прянощі, в результаті чого напій набував абсолютно неповторний відтінок смаку.

У багатьох європейських країнах глінтвейн став символом різдвяних свят і гулянь. І приблизно в цей же час на півночі Європи народився класичний рецепт приготування глінтвейну.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 3

У Німеччині, де глінтвейн за шкалою народної любові розташований між пивом і шнапсом, існує правило приготування, якого дотримуються з усією німецькою педантичністю – алкоголю має бути не менше 7%.

"Ліки" категорично не переносять розігрівання. Тому, якщо у вас щось залишилося, а виливати шкода, скористайтеся секретом барменів – заморозьте недопитий глінтвейн, а потім ароматні кубики льоду додавайте в коктейлі.

Щоб напоєм можна було милуватися і він довше зберігав тепло, його слід подавати у високих прозорих склянках з грубого скла.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 4

Для водіїв або просто непитущих є вихід, як зігрітися взимку й одночасно підтримати веселу компанію: можна приготувати корисне і пахуче питво за рецептурою, замінивши тільки вино соком.

Найпопулярнішими інгредієнтами для поєднання були бордо, або кларет, присмачені травою галангал.

Знаючи кілька простих і дуже смачних рецептів цього напою, можна влвштувати дуже затишний вечір.

Глінтвейн класичний

Червоне сухе вино - 400 мл
Апельсин - 2 скибочки
Лимон - 2 скибочки
Цукор - 4 ч.л.
Кориця - 2 палички
Гвоздика - 4 шт.
Мускатний горіх - 2 щіпки

Спосіб приготування:
Змішати всі інгредієнти. Нагріти на повільному вогні протягом п’яти хвилин. Розлити по келихах, проціджуючи через ситечко.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 5

Глінтвейн з фруктами

Червоне вино - 0,75 л
Коньяк - 20 мл
Родзинки - 40 гр.
Цукор - 50 гр
Гвоздика - 3 шт.
Аніс - 2 шт
Кориця - 1 паличка
Лимон, яблуко - по 1 часточці.

Спосіб приготування:
Змішати всі складові. Потім нагрівати на слабкому вогні 10 хвилин. Зняти і настоювати під кришкою ще п’ять хвилин.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 6

Глінтвейн з медом

Вино червоне - 750 мл
Яблучний сік - 500 мл
Кориця - 2 палички
Гвоздика - 4 шт
Мед - 150 мл
Апельсин - цедра з одного апельсина або 2 скибочки.

Спосіб приготування:
Змішати всі компоненти напою крім меду і підігрівати на повільному вогні 10-15 хвилин. Зняти з вогню, додати мед і настоювати під кришкою 5 хвилин. Розлити по порціях.

Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним - фото 7

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme