Чому без глінтвейну взимку важко залишатися здоровим і радісним
У багатьох європейських країнах глінтвейн став символом різдвяних свят і гулянь
- Закарпаття
-
25 грудня 2016 17:00
Коли надворі зима, сніг, холод і різдвяні ярмарки, то десь поруч неодмінно буде глатвейн. Цей напій - один з головних атрибутів святкового періоду, який чудово смакує, покріщує настрій і, навіть, захищає від застуди і мікробів.
Глінтвейн - "gluhende wein" - перекладається з німецької мови як "палаюче вино". Це древній напій з червоного вина і спецій з багатою історією. Виник глінтвейн, коли древні римляни змішували з вином різні трави і прянощі для "благородства смаку".
В одній зі своїх кулінарних книг, що збереглися до нашого часу, давньоримський кулінар Апіціус писав про тонкощі культури споживання вина. А в книзі рецептів невідомого римського жителя, дійшла до нас через два тисячоліття, можна прочитати рецепт "вина зі спеціями", які в ті часи коштували досить дорого - кориця, чебрець, гвоздика, лавровий лист, коріандр. Предок глінтвейну в ті часи був доступний лише заможним громадянам Риму.
Нагрівати винний напій стали набагато пізніше. У середні століття, в країнах Північної і Центральної Європи з'явилася звичка готувати даний гаряче вино.
Відомо, що вже в XVII столітті цей напій набув популярності в Німеччині, Великобританії і країнах Скандинавії. Саме там вперше вирішили, що вино можна пити не тільки в чистому вигляді, але і підігріваючи його, а також додаючи прянощі, в результаті чого напій набував абсолютно неповторний відтінок смаку.
У багатьох європейських країнах глінтвейн став символом різдвяних свят і гулянь. І приблизно в цей же час на півночі Європи народився класичний рецепт приготування глінтвейну.
У Німеччині, де глінтвейн за шкалою народної любові розташований між пивом і шнапсом, існує правило приготування, якого дотримуються з усією німецькою педантичністю – алкоголю має бути не менше 7%.
"Ліки" категорично не переносять розігрівання. Тому, якщо у вас щось залишилося, а виливати шкода, скористайтеся секретом барменів – заморозьте недопитий глінтвейн, а потім ароматні кубики льоду додавайте в коктейлі.
Щоб напоєм можна було милуватися і він довше зберігав тепло, його слід подавати у високих прозорих склянках з грубого скла.
Для водіїв або просто непитущих є вихід, як зігрітися взимку й одночасно підтримати веселу компанію: можна приготувати корисне і пахуче питво за рецептурою, замінивши тільки вино соком.
Найпопулярнішими інгредієнтами для поєднання були бордо, або кларет, присмачені травою галангал.
Знаючи кілька простих і дуже смачних рецептів цього напою, можна влвштувати дуже затишний вечір.
Глінтвейн класичний
Червоне сухе вино - 400 мл
Апельсин - 2 скибочки
Лимон - 2 скибочки
Цукор - 4 ч.л.
Кориця - 2 палички
Гвоздика - 4 шт.
Мускатний горіх - 2 щіпки
Спосіб приготування:
Змішати всі інгредієнти. Нагріти на повільному вогні протягом п’яти хвилин. Розлити по келихах, проціджуючи через ситечко.
Глінтвейн з фруктами
Червоне вино - 0,75 л
Коньяк - 20 мл
Родзинки - 40 гр.
Цукор - 50 гр
Гвоздика - 3 шт.
Аніс - 2 шт
Кориця - 1 паличка
Лимон, яблуко - по 1 часточці.
Спосіб приготування:
Змішати всі складові. Потім нагрівати на слабкому вогні 10 хвилин. Зняти і настоювати під кришкою ще п’ять хвилин.
Глінтвейн з медом
Вино червоне - 750 мл
Яблучний сік - 500 мл
Кориця - 2 палички
Гвоздика - 4 шт
Мед - 150 мл
Апельсин - цедра з одного апельсина або 2 скибочки.
Спосіб приготування:
Змішати всі компоненти напою крім меду і підігрівати на повільному вогні 10-15 хвилин. Зняти з вогню, додати мед і настоювати під кришкою 5 хвилин. Розлити по порціях.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 20:25 З'явився перший реальний шанс розпочати відновлення справедливого миру, - Зеленський
- 23:35 Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, — Міноборони
- 22:50Кабмін заборонив суцільні рубки у горах Карпат, але, є але
- 15:55 Україні почала отримувати зброю із дозволом бити по росії, - МЗС Латвії
- 12:57В Укргідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні у травні
- 22:50 В Україні створюють жіночий підрозділ БПЛА: Що треба знати
- 14:22Заборона на виїзд під час воєнного стану: у ДПСУ сказали, скільки порушників кордону загинуло
- 14:54На прикладі 2023 року: в Міненерго пояснили користь від підняття тарифів на світло
- 12:50Укргідрометцентр попередив про загрозу лавин у Карпатах
- 08:55Синоптики попередили про заморозки у 10 областях України
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:58Житель Закарпаття вбив 23-річну дівчину з Київщини