"Тихе" отруєння: Як не стати жертвою улюбленого хобі

На Закарпатті розпочався сезон "тихого" полювання

"Тихе" отруєння: Як не стати жертвою улю…

Гриби – це чудовий дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті, пише Depo.Закарпаття.

У людей, які регулярно вживають в їжу гриби, збільшується тривалість життя і зростає опірність організму до онкологічних захворювань, алергії, ревматизму і цукрового діабету. Ці корисні властивості грибів обумовлені вмістом в них лецитину - речовини, що перешкоджає відкладенню в судинах шкідливого холестерину.

Незважаючи на те, що гриби вважаються важкою їжею, вони містятьферменти, які розщеплюють жири і клітковину. Всі гриби багаті фосфорною кислотою, яка необхідна нашому організму для зміцнення кісток і нервових волокон. Якщо розглядати кожен їстівний гриб окремо, то можна так описати їх лікувальні властивості:

Грузді корисні при сечокам'яній хворобі і ниркової недостатності. Глива знижує високий артеріальний тиск, перешкоджає старінню і тонізує нервову, імунну систему. Лисички містять весь комплекс необхідних організму вітамінів і володіють антибактеріальними властивостями. Лисички, маслюки і сморчки допомагають підтримати зір, в них дуже великий вміст вітаміну А і С. Білий гриб рекомендується вживати в їжу хворим, що страждають стенокардією та іншими серцево-судинними захворюваннями. Білий гриб за вмістом вітаміну Д не поступається вершковому маслу. Печериці відмінно допомагають зміцнити організм після хвороби, підвищують імунітет і допомагають при хворобі на цукровий діабет. Рижики корисні хворим на туберкульоз, вони допомагають зупинити розвиток хвороб легенів. В рижики і опеньках міститься багато речовин гальмують розмноження хвороботворних бактерій.

Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті.

"Тихе" отруєння: Як не стати жертвою улюбленого хобі - фото 1

Щоб гриби не стали для вас проблемою, варто запам'ятати кілька основних правил.

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

"Тихе" отруєння: Як не стати жертвою улюбленого хобі - фото 2

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

"Усі їстівні гриби мають приємний смак".
"Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні - приємний".
"Усі гриби в молодому віці їстівні".
"Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".
"Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
"Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
"Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин".
"Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Поради при отруєнні грибами:

З приводу отруйних грибів є така хибна думка, що якщо кип’ятити їх тривалий час, то отрута з них повністю виходив. Це не так, грибні отрути надзвичайно стійкі до підвищених температур і просте кип’ятіння не дасть, на жаль, ніякого ефекту.

Навіть якщо отруєння грибами було легким, потрібно показатися лікарю. Багато хто думають, що при отруєнні грибами відмінно допомагає алкоголь. Це не вірно. Алкоголь зовсім не допомагає, а ще більше посилює отруєння, так як знаходиться в ньому спирт сприяє швидшому всмоктуванню отрути в кров.

До прибуття лікаря хворому треба очистити шлунок. Щоб послабити блювоту і нудоту, потрібно пити холодну, ледь підсолену воду (1 чайна ложка солі на склянку) маленькими ковтками або міцний чай.

"Тихе" отруєння: Як не стати жертвою улюбленого хобі - фото 3

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme