Як поласувати сливовим повидлом і при цьому не "впасти у леквар"
У серпні Закарпаття вітатиме гостей чергового, уже традиційного, фестивалю лекварю. А до того часу спробувати солоденького можна в першому в Україні та Східній Європі музеї лекварю
- Закарпатье
-
11 июля 2015 16:00
Леквар - традиційне закарпатське сливове повидло, пише Закарпаття.depo.ua
Раз на рік для варіння леквару збирається вся родина. До цього ретельно готуються. Господар у саду вириває яму і встановлює туди велетенський казан. У нього засипають очищені від кісточок відбірні сливи.
Під казаном кладуть вогонь, а закипілу сливову масу безперервно помішують спеціальним дерев'яним пристроєм до повного її загустіння. Як правило, процес цей займає 7-8 годин.
Перед тим, як лек вар варити, плоди миють, вибирають кісточки, а потім варять майже добу, постійно мішаючи, на відкритому вогні у 100-літровому казані.
Зі 100 кілограмів слив наварюють 50 літрів густого леквару. Цукру не додають. Якщо леквар не вивалюється з перевернутої ложки - значить, уже готовий У глиняних горщиках леквар може зберігатися й 10 років.
Сливовий леквар - смачний і корисний. Ним годують навіть немовлят. З повидлом господині готують чимало страв - калачі, вареники, тістечка й пиріжки. Найсмачніші - сливові кнедлики.
Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та лікує від 100 недуг, особливо взимку. Це в пергу чергу хвороби, пов'язані з травленням та простудні.
Не могли закарпатці не увіковічнити короля фруктових повидл. Перший в Україні та Східній Європі музей леквару знаходиться в селі Ботар, що на Виноградівщині. Музей нараховує десятки різновидів варення з усього світу. Крім традиційного варення зі слив, полуниці, та черешень, є справді екзотичні з ківі, дині та манго. Країни звідки їх привезли також вражають своєю різноманітністю: від близької нам Угорщини, до заокеанської Чилі. До речі, леквар можна продегостувати.
Біля входу в музей знаходиться симпатична свинка, вгодована сливами, які не підійшли на леквар, а на "п'єдесталі" - той самий закарпатський леквар.
До речі, слово "леквар" закарпатці використовують і в значенні "пропав". Коли довго когось немає, вони кажуть "Упав у леквар". Бажаємо не пропадати, а приїжджати на Закарпаття, щоб смакувати лек вар і отримувати незабутні враження.
Більше про колоритне Закарпаття читайте на zak.depo.ua
Все новости Ужгорода и Закарпатья читайте на Depo.ua
Все новости на одном канале в Google News
- 16:43В ГПСУ рассказали, что изменится для мужчин при пересечении границы после 18 мая
- 10:57Нужно ли идти в ТЦК забронированным мужчинам: разъяснение Минобороны
- 21:31Тариф на э/э для населения может возрасти, ведь на восстановление энергетики нужны значительные средства, — Украинские распределительные сети Видео
- 15:50Военные отреагировали на обвинения в незаконном задержании футболиста с Закарпатья ФОТО
- 15:55 Украина начала получать оружие с разрешением бить по россии, — МИД Латвии
- 12:57В Укргидрометцентре рассказали, какой будет погода в Украине в мае
- 14:54На примере 2023 года: в Минэнерго объяснили пользу от повышения тарифов на свет
- 12:50Укргидрометцентр предупредил об угрозе лавин в Карпатах
- 08:55Синоптики предупредили о заморозках в 10 областях Украины
- 09:46В Укргидрометцентре рассказали, какой будет погода в Украине в апреле
- 10:39"УЗ" запускает поезд Черновцы — Ужгород (ГРАФИК)
- 11:32Карпаты снова засыпало снегом, температура -5°
- 10:53В гидрометцентре рассказали, какой будет погода в Украине в марте
- 09:58В Карпатах объявили штормовое предупреждение