Закарпаття на смак: Що варто привезти з найзахіднішого регіону на "гастрономічну" згадку

Якогось одного символа чи сувеніра, з чим би асоціювалося Закарпаття, поки що не вигадали

Закарпаття на смак: Що варто привезти з…

З подорожей людина хоче привезти не тільки враження і фотографії. Дрібничок, листівок, магнітиків на холодильник - того, що нагадувало б про відпочинок - у кожного вдосталь. Популярні туристичні місця добряче заробляють на таких спогадах: окремі регіони намагаються знайти свою "фішку" і активно пропонують її туристам у вигляді сувенірної продукції.

На Закарпатті з сувенірами, відверто кажучи, не склалося. Банальні статуетки і магнітики, які "впарюють" приїзжим, часто зроблені в Китаї. На багаточисельних фестивалях і ярмарках, яких в області на рік проводять кілька сотень, столи ломляться від такої продукції - не надто якісної, не надто закарпатської, але яка вже є.

Тому з найзахіднішого регіону краще везти спогади. А ще - смак. Бо найкраще, що можна прихопити з собою з Закарпаття, це - їжа і напої: тут вони унікальні і в жодному іншому регіоні подібного не знайти.

Отже, "маст хев", як кажуть нині, кожного туриста на Закарпатті виглядає, приблизно, так.

Торт "Ужгород"

Кілька років тому відомий кондитер Валентин Штефаньо запустив у масове виробництво чи не найпопулярніший нині символ Ужгорода - торт. Неймовірно смачний. Його обожнюють і місцеві, і туристи. Щоправда, нещодавно прихильників цього солодкого дива заставили похвилюватися - через розбіжності між кондитерськими виробниками торт "Ужгород" на короткий час зник з прилавків, а замість нього з'явився інший "Ужгород". Але кондитер швидко зумів відновити виробництво, і кожен ужгородець може підказати, де купити справжній "Ужгород".

Шитиминя

Звісно, торт, названий на честь обласного центру Закарпаття, гурманам сподобається, але це не єдине, чим може потішити Закарпаття любителів десертів. Закарпатці впевнені: ніхто так не готує домашню випічку, як закарпатські господині. Шитимині (шетимині, або просто - тісто) - так називають свої витвори місцеві "домашні" кондитери. Жодна справжня гостина, а тим більше - весілля - не обходяться без столу з нереальною кількістю видів тістечок. Сказати, що це смачно - недостаньо. Це - нереально смачно. Господині свої рецепти бережуть ,але з радістю виготовлять на замовлення і за смаками кожного. Знайти "свою" господиню - справжнє везіння і гарантія смачних посиденьок.

Вино

Якийсь окремий сорт порекомендувати неможливо. На Закарпатті багато порядних господарів вирощують виноград і роблять своє домашнє вино. А винні фестивалі області збирають тисячі туристів звідусіль. На таких фестивалях один винороб може продати близько тисячі літрів вина: червоні, білі, рожеві, сухі, солодкі - на будь-який смак. Пляшка справжнього закарпатського вина - чудовий сувенір або подарунок. Вино є головним гостинцем, який везуть із закарпатського краю у подарунок родичам та близьким як самі закарпатці, так і туристи.

Леквар

Здавалось би - що такого у звичайному сливовому повидлі? Але на Закарпатті воно особливе. Готують його довго й терпляче. Здавна в закарпатських селах, де проживають угорці, водилося так, що леквар варили гуртом. Ще зранку встановлювали казан посеред села, розпалювали під ним ватру. А тоді увесь день підтримуючи вогонь, мішали в казані духмяне вариво. Справжній леквар готують 10–12 годин.

Раз на рік на Закарпатті навіть проводять фестиваль, присвячений леквару. А ще закарпатці вважають, що леквар має лікувальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях чи проблемах з травленням.

Сир

Це задоволення на будь-який смак. Домашній сир, бринза, вурда - видів сиру, який виготовляють на Закарпатті, дуже багато. Особливо популярний сир "Селиський" - смачний, трохи з "запахом" - нині його продають вже не тільки в області. Роблять цей сир на невеликій сироварні у Хустському районі. Молоко беруть від місцевого населення, технологія виробництва сиру - швейцарська. Крім того, сир, як і вино, продають на усіх закарпатських фестивалях.

Трави

Обов'язково з Закарпаття треба везти гірські трави, які потім так приємно запарювати і пити смачнючий чай. Закарпатці намагаються скласти такі суміші, щоб поціновувачі змогли насолодитися неймовірною свіжістю і неповторним запахом. Трав'яні чаї мають неперевершений смак, колір, насиченість і аромат. Це дуже смачно і, без сумніву, корисно.

Сушені гриби

Аромат, який зводить з розуму. Тим більше, якщо це - сушені білі гриби. Цьогоріч грибний сезон на Закарпатті вдався, тож на прилавках вистачало в'язок і банок з лісовим дивом. Так, вартують сушені гриби - немало, але "відробляють" вони це сповна. З таких грибів готують дуже багато страв, додають і до м'яса, і у каші, і куди фантазія приведе. Тому придбати на Закарпатті грибів (які, до слова, можна довго зберігати) - це зробити собі дуже вдалий подарунок.

Тож не варто витрачати гроші на сумнівні "автентичні" закарпатські сувеніри. Краще їх витратити на справжнє і смачне задоволення.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme