Яке Закарпаття на смак, або Чим Срібна Земля годує туристів

Закарпатські страви передають багатонаціональний, теплий та незабутній колорит найзахіднішої області України

Закарпаття на смак таке ж колоритне, як і полікультурне. Закарпаття має присмак Угорщини, Чехії, Румунії, Словаччини, Німеччини та навіть Франції, пише Depo.Закарпаття.

Рокот-крумплі

Закарпатці ростуть на рокот-крумплях, як інші на манній каші чи вівсянці. Хоча ця страва і вважається національною угорською стравою, однак жодна закарпатська сім'я не уявляє своє меню без рокот-крумплів. "Рокот" в перекладі з угорської - "яйця", а "крумплі" - це картопля.

Смак рокот-крумплів на Закарпатті може відрізнятися від хати до хати: хтось готує їх із сиром, а хтось - із салом. Хтось з шинкою, хтось з шовдирем (копчена шинка), а хтось із пікницею (копчена домашня ковбаса). Декотрі господині використовують не просто сметану, а роблять для картоплі підбиванку. Ще заправляють рокот-крумплі соусом бешамель. Варіацій десятки, оскільки страва народна і єдиної рецептури не існує. Втім, як і не існує єдиної легенди про те, як з'явилася на Закарпатті ця смакота.

Токан 

Кукурудзяна крупа, бринза, шкварки, сало - це все, що потрібно для смачного токана. Його із задоволенням готують в усіх будинках і подають в місцевих шинках. Це кукурудзяна каша, яка вариться з вершками або сметаною, подають її в кількох варіантах: з бринзою, шкварками, грибами. Справжній токан готують тільки у казанку, і тільки на вогні, щоб димом пропах. Помішувати страву можна тільки в один бік і тільки дерев'яною ложкою.

Жаб'ячі лапки

Традицію споживання жаб у закарпатське село Тур'ї Ремети завезли французи на початку 19-го століття. Завдяки цій страві невеличке закарпатське село стало відомим. Адже сюди приїздять не тільки спробувати жаб’ячих стегенець, столичні та закордонні ресторани закуповують останні у місцевих мешканців. Місцеві господині переконують: краще стегенця їсти без інших страв, щоб не перебити смак. А смакують вони як кроляче чи куряче м’ясо. До слова, дуже ніжне та дієтичне, адже не містить жиру. Та й цінне. У жаб’ячих стегенцях купа вітамінів - фолієва кислота, залізо, магній, вітаміни групи В.

Сегединський

Готується страва з квашеної капусти, відбірного м'яса та сметани. Цікаво, що в деяких районах Закарпаття страва має різні назви, а все - через інтернаціональний темперамент. Тож в одному селі ви можете скуштувати сегединський , в іншому - сейкелиський чи сейкейкапосто. Гарніром до цього гастрономічного шедевру є ще одна кулінарна родзинка чехів - кнедлики.

Бограч

Бограч став королем страв на Закарпатті. Ніби то звичайне м'ясо з овочами, але дуже популярна поживна угорська страва. Туристи часто питають, чи є це суп, чи все таки друга страва. Тут відповіді немає. Майже жоден фестиваль не обходиться без приготування бограчу. Можна довго говорити про особливості його приготування, та порада тільки одна - приїхати з великою ложкою і до цього не їсти три дні.

Голубки

Голубки з грибами по-закарпатськи -  смачна та корисна страва. Традиційно, - листя капусти варять на слабому вогні у підсоленій воді. Для начинки нарізану свинину змішують з рисом, салом та грибами.

Такі голубці найкраще подавати з сметанковим соусом, у який додають натертий часник, шматочки молодої цибулі та кріп.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття