Як нафарширувати "цапка" та з'їcти "шишку": Смачне свято від закарпатських ґаздинь

Великодні приготування зібрали навколо себе найбагатші традиції та ритуали, якими закарпатські ґаздині діляться залюбки

Закарпатки завжди люб'язно діляться рецептами, навіть сімейними. Вони знають: якщо рецептом поділитися щиро, рік буде щирим, щедрим на теплі зустрічі, родинні радощі та, головне, на Божу благодать як для тих, хто розповів секрети, так і для тих, хто ці секрети почув. Отже, кілька святкових смаколиків від закарпатських господарок.

"Великодні писанки"

Олеся Матій із Холмівця на Виноградівщині поділилась сімейним секретом виготовлення писанок.

"У нашій родині є доволі стара традиція виготовлення великодніх писанок. Ми розмальовуємо варені яйця воском. Для цього потрібен так званий пензлик-писачок, через який витікатиме нагрітий на вогні віск. Перш ніж наносити візерунок на поверхню майбутньої писанки, треба зробити схематичну розмітку олівцем. Коли малюнок готовий, яйця поміщають в попередньо приготований відвар із цибулинням. Через кілька годин виймають яйця, витирають серветками віск – червоногарячі крашанки зі світлими візерунками готові! Так нас навчила бабуся – Олександра Білозір", - розповіла Олеся.

"Грудка з родзинками"

На Закарпатті на Великдень прийнято готувати грудку – це традиційний домашній сир, який готується з молока і яєць. Валерія Ладані із села Порошково на перечинщині розповідає, що його можна зробити і солоним, і солодким.

"Моя мама останні роки робить тільки солодку грудку, додаючи в неї родзинки. Взагалі вважається, що найкраще для грудки обирати домашні яйця – тоді вона буде жовтою і пишною. Рецепт ми перейняли від бабусі, йому вже більше 40 років", - ділиться господиня.

Для приготування грудки потрібно:

– 5 домашніх яєць;

– 0,5 л молока;

– Цукор за смаком;

– Родзинки – 100 гр;

– Ванільний цукор – 1 пакетик.

У гаряче молоко потроху вливати яйця, довести до кипіння. Опісля вилити суміш на марлю, дати стекти, зав'язати і придавити - все просто і смачно.

"Сімейна паска"

Молода господиня Оксана Скраль з Ільниці, що на Іршавщині, каже, що сакральна традиція випікання паски збирає до купи всіх жінок родини - від малої до старої.

"У суботу рано-ранком жінки у нашій оселі прокидаються, моляться, одягають чисте вбрання. Треба бути у доброму настрої, щоб паска вдалася.

Починаємо робити опару. Свіжі дріжджі (45 г) розчиняємо у 500 г теплого молока. Додаєм дві ложки цукру, п'ять столових ложок борошна. Добре вимішуємо і накриваємо опару чистим рушником. Залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.

У просіяну муку (2 кг) додаємо 1,25 л теплого молока, 100 г масла, шість столових ложок цукру, чотири чайні ложки солі, чотири ложки столової олії та п'ять жовтків. Все добре вимішуємо та місимо тісто, поки не буде пухким (30 хв.). Підходити тісто має 2-2,5 години. Збиваємо тісто руками, якщо виходить за посуд. У приготований посуд розкладаємо поваляне тісто і змащуємо жовтками, хай кисне ще 1-1,5 години.

Випікаємо паски до готовності. Готові паски розкладаємо на накритий стіл, прикриваємо скатертиною і ставимо на паски освячену вербу", - розповіла жінка.

"Зозульки"

Марія Білей із села Лінці на Ужгородщині щиро поділилася, що можна зробити з тіста, яке залишається на краях миски після замішування паски.

"Коли печемо паску і на краях миски залишається тісто, то ці залишки ми використовуємо для того, аби робити з них пташок. Спосіб приготування досить простий. Бабуся спочатку перекручувала тісто, надаючи йому форми, яка б нагадувала пташку, а очі робила з чорної квасольки. Наразі навчаю й донечку і хочу, аби ця традиція передавалася з покоління в покоління, адже нашому рецепту понад 50 років".

"Цапок фарширований"

"Ця страва традиційна в моїй родині. Рецепт я перейняла від мами, а тепер його готують навіть онуки", - не приховує городсті Марія Живчак із Дубового на Тячівщині.

Для приготування потрібно:

– Цапок без нутрощів;

– Свинина – 1 кг;

– Телятина – 1 кг;

– Батон – 1 шт.;

– Молоко – 500 мл;

– 5 сирих яєць;

– 2 варені яйця.

Спосіб приготування: цапка без нутрощів вимочуємо в солоній воді з вечора. Зранку зцідити воду і висушити. Опісля м'якоть свинини та телятини порізати шматочками і потушити в жирі або олії. Додати сіль, перець за смаком. Все, що тушилося – перемолоти. Півбатона розмочити в молоці, віджати і додати у перемолотий фарш. Додати 5-6 сирих яєць, потім 2-3 зварені, порізані кубиками. Далі треба все перемішати і нафарширувати цапка. Зашити і покласти запікати на одну годину при температурі 180°, перевертаючи його на обидва боки.

"Шишки з грибами"

У гірському селі Угля на Тячівщині, звісно ж, чимало рецептів страв із грибами. Марія Мігалко поділилась одним із них.

"Цей рецепт я отримала від бабусі, проте готувала й мама. Йому вже понад 60 років і це найулюбленіша страва моїх дітей та онуків", - запевняє господиня.

Для приготування потрібно:

– Гриби (сушені, білі) - 300 гр;

– Цибуля - 2 шт.;

– М'ясо (свинина) - 500 гр;

– Панірувальні сухарі;

– Сметана – 200 гр.

Спосіб приготування: нарізати цибулю. Тушкувати 10 хв. Додати перець та сіль за смаком. Порізати дрібно гриби і додати до цибулі. Тушкувати 10 хвилин.

"Шишки": м'ясо перемолюємо, солимо та перчимо за смаком, додаємо яйця, перемішуємо та виліплюємо з фаршу шишки. Обвалюємо в сухарях та викладаємо на пательню до грибів і цибулі. Обсмажуємо. Далі додаємо сметану та ще 5 хвилин тримаєм на вогні. Страва готова. Найкращий гарнір до такої страви – це відварна картопля або деруни. Смачного!

Читайте також: Прикрасити гугуцами, вербу - у вогонь: Рецепти паски від закарпатських ґаздинь

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття