Як нафарширувати "цапка" та з'їcти "шишку": Смачне свято від закарпатських ґаздинь
Великодні приготування зібрали навколо себе найбагатші традиції та ритуали, якими закарпатські ґаздині діляться залюбки
- Закарпаття
-
15 квітня 2017 09:00
Закарпатки завжди люб'язно діляться рецептами, навіть сімейними. Вони знають: якщо рецептом поділитися щиро, рік буде щирим, щедрим на теплі зустрічі, родинні радощі та, головне, на Божу благодать як для тих, хто розповів секрети, так і для тих, хто ці секрети почув. Отже, кілька святкових смаколиків від закарпатських господарок.
"Великодні писанки"
Олеся Матій із Холмівця на Виноградівщині поділилась сімейним секретом виготовлення писанок.
"У нашій родині є доволі стара традиція виготовлення великодніх писанок. Ми розмальовуємо варені яйця воском. Для цього потрібен так званий пензлик-писачок, через який витікатиме нагрітий на вогні віск. Перш ніж наносити візерунок на поверхню майбутньої писанки, треба зробити схематичну розмітку олівцем. Коли малюнок готовий, яйця поміщають в попередньо приготований відвар із цибулинням. Через кілька годин виймають яйця, витирають серветками віск – червоногарячі крашанки зі світлими візерунками готові! Так нас навчила бабуся – Олександра Білозір", - розповіла Олеся.
"Грудка з родзинками"
На Закарпатті на Великдень прийнято готувати грудку – це традиційний домашній сир, який готується з молока і яєць. Валерія Ладані із села Порошково на перечинщині розповідає, що його можна зробити і солоним, і солодким.
"Моя мама останні роки робить тільки солодку грудку, додаючи в неї родзинки. Взагалі вважається, що найкраще для грудки обирати домашні яйця – тоді вона буде жовтою і пишною. Рецепт ми перейняли від бабусі, йому вже більше 40 років", - ділиться господиня.
Для приготування грудки потрібно:
– 5 домашніх яєць;
– 0,5 л молока;
– Цукор за смаком;
– Родзинки – 100 гр;
– Ванільний цукор – 1 пакетик.
У гаряче молоко потроху вливати яйця, довести до кипіння. Опісля вилити суміш на марлю, дати стекти, зав'язати і придавити - все просто і смачно.
"Сімейна паска"
Молода господиня Оксана Скраль з Ільниці, що на Іршавщині, каже, що сакральна традиція випікання паски збирає до купи всіх жінок родини - від малої до старої.
"У суботу рано-ранком жінки у нашій оселі прокидаються, моляться, одягають чисте вбрання. Треба бути у доброму настрої, щоб паска вдалася.
Починаємо робити опару. Свіжі дріжджі (45 г) розчиняємо у 500 г теплого молока. Додаєм дві ложки цукру, п'ять столових ложок борошна. Добре вимішуємо і накриваємо опару чистим рушником. Залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.
У просіяну муку (2 кг) додаємо 1,25 л теплого молока, 100 г масла, шість столових ложок цукру, чотири чайні ложки солі, чотири ложки столової олії та п'ять жовтків. Все добре вимішуємо та місимо тісто, поки не буде пухким (30 хв.). Підходити тісто має 2-2,5 години. Збиваємо тісто руками, якщо виходить за посуд. У приготований посуд розкладаємо поваляне тісто і змащуємо жовтками, хай кисне ще 1-1,5 години.
Випікаємо паски до готовності. Готові паски розкладаємо на накритий стіл, прикриваємо скатертиною і ставимо на паски освячену вербу", - розповіла жінка.
"Зозульки"
Марія Білей із села Лінці на Ужгородщині щиро поділилася, що можна зробити з тіста, яке залишається на краях миски після замішування паски.
"Коли печемо паску і на краях миски залишається тісто, то ці залишки ми використовуємо для того, аби робити з них пташок. Спосіб приготування досить простий. Бабуся спочатку перекручувала тісто, надаючи йому форми, яка б нагадувала пташку, а очі робила з чорної квасольки. Наразі навчаю й донечку і хочу, аби ця традиція передавалася з покоління в покоління, адже нашому рецепту понад 50 років".
"Цапок фарширований"
"Ця страва традиційна в моїй родині. Рецепт я перейняла від мами, а тепер його готують навіть онуки", - не приховує городсті Марія Живчак із Дубового на Тячівщині.
Для приготування потрібно:
– Цапок без нутрощів;
– Свинина – 1 кг;
– Телятина – 1 кг;
– Батон – 1 шт.;
– Молоко – 500 мл;
– 5 сирих яєць;
– 2 варені яйця.
Спосіб приготування: цапка без нутрощів вимочуємо в солоній воді з вечора. Зранку зцідити воду і висушити. Опісля м'якоть свинини та телятини порізати шматочками і потушити в жирі або олії. Додати сіль, перець за смаком. Все, що тушилося – перемолоти. Півбатона розмочити в молоці, віджати і додати у перемолотий фарш. Додати 5-6 сирих яєць, потім 2-3 зварені, порізані кубиками. Далі треба все перемішати і нафарширувати цапка. Зашити і покласти запікати на одну годину при температурі 180°, перевертаючи його на обидва боки.
"Шишки з грибами"
У гірському селі Угля на Тячівщині, звісно ж, чимало рецептів страв із грибами. Марія Мігалко поділилась одним із них.
"Цей рецепт я отримала від бабусі, проте готувала й мама. Йому вже понад 60 років і це найулюбленіша страва моїх дітей та онуків", - запевняє господиня.
Для приготування потрібно:
– Гриби (сушені, білі) - 300 гр;
– Цибуля - 2 шт.;
– М'ясо (свинина) - 500 гр;
– Панірувальні сухарі;
– Сметана – 200 гр.
Спосіб приготування: нарізати цибулю. Тушкувати 10 хв. Додати перець та сіль за смаком. Порізати дрібно гриби і додати до цибулі. Тушкувати 10 хвилин.
"Шишки": м'ясо перемолюємо, солимо та перчимо за смаком, додаємо яйця, перемішуємо та виліплюємо з фаршу шишки. Обвалюємо в сухарях та викладаємо на пательню до грибів і цибулі. Обсмажуємо. Далі додаємо сметану та ще 5 хвилин тримаєм на вогні. Страва готова. Найкращий гарнір до такої страви – це відварна картопля або деруни. Смачного!
Читайте також: Прикрасити гугуцами, вербу - у вогонь: Рецепти паски від закарпатських ґаздинь
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:58Житель Закарпаття вбив 23-річну дівчину з Київщини
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 20:00На Закарпатті готуються до спорудження євроколії: які міста вона з'єднає ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 21:21Підроблений акциз: На Закарпатті у ділків вилучили зі складів електронні цигарти й подібні пристрої для палінни ФОТО
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 23:15Клірик на Закарпатті закликав парафіян уникати мобілізації та поширював фейки
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 22:02Через шквальний вітер в Україні залишилися без світла близько 300 населених пунктів
- 18:52 Зеленський погодив створення е-кабінету військовозобов'язаних
- 18:36 Президент підписав закон про зменшення мобілізаційного віку
- 23:35На Закарпатті планують побудувати річковий порт із мультимодальним терміналом