ТОП-10 найбридкіших делікатесів, від яких апетит зникне надовго

У деяких країнах можуть запропонувати дуже дивні, навіть моторошні страви

ТОП-10 найбридкіших делікатесів, від яки…

Такі страви скуштувати під силу тільки людині з дуже міцним шлунком, пише Depo.Закарпаття.

Скандинавска страва - Лютефіск

Скандинавска страва - Лютефіск

Лютефіск — традиційна скандинавська рибна страва, зимовий, різдвяний делікатес, популярний в Норвегії, Швеції і деяких районах Фінляндії. Спочатку стрва готувалася з тріски, а в даний час у Швеції більш популярна сушена морська щука або сайда, в той час як у Норвегії залишається популярною тріска. Для приготування сушену рибу замочують у лужному розчині каустичної соди на три доби, після чого вимочують кілька днів у воді. Через хімічну реакцію рибних білків з лугом риба набуває ніжну желеподібну консистенцію і специфічний гострий запах. Далі лютефіск смажиться на сковороді, запікається в духовці, вариться або готується в мікрохвильовій печі.


Вино чайки

Вино чайки

Вино чайки — так називається напій, який готують інуїти (канадські ескімоси). Рецепт цього дивного напою такий: мертву чайку поміщають в ємність з водою і залишають так на кілька днів під прямими сонячними променями. Європейці, які пробували це вино, так сказали про його смак: "якби ви відкрили карбюратор "Тойоти" і випили решти тамтешньої рідини, тоді б ви представили смак цього жахливого пійла". Але у нього є одна перевага: п’янить воно дуже швидко. І похмілля від нього жахливе.


Тунцзидань - курячі яйця зварені у сечі

Тунцзидань - курячі яйця зварені у сечі

Тунцзидань, або яйце хлопчика — традиційна страва у китайській провінції Чжецзян. Для приготування страви, що вважається "весняним делікатесом", курячі яйця відварюють в сечі, зібраної виключно у хлопчиків, які не досягли статевої зрілості. Після закипання рідини яйця витягують з неї і надбивають шкаралупу, щоб сеча проникла всередину яйця. Процес варіння займає цілий день, тому сечу постіно додають. Коли шкарлупа розтріскується, тунцзидань, солоний на смак, вважається готовим до вживання.


Страва Хаукарль

Страва Хаукарль

Хаукарль — ісландська національна страва - підтухле м’ясо гренландської полярної або гігантської акули. У свіжому вигляді м’ясо полярної акули отруйне через високий вміст аміаку, тому тушу ріжуть на шматки і складають у спеціальні контейнери з гравієм, де вона лежить протягом 5-8 тижнів або більше — в залежності від сезону. Потім гниле м’ясо дістають і, підвісивши на спеціальні гаки, залишають дозрівати на свіжому повітрі ще 2-4 місяці. За цей час шматки м’яса покриваються скоринкою, яку потрібно обрізати, щоб залишилася одна внутрішня частина жовтуватого кольору, яку і подають до столу.


ТОП-10 найбрикіших делікатесів, від яких апетит зникне надовго - фото 5

Азійтська страва Балют

Балют (або балут) — варене качине яйце, в якому вже сформувався плід з пір’ям, хрящами і дзьобом. Вживається в їжу в країнах Південно-Східної Азії (В’єтнам, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Таїланд, південні провінції Китаю), на Філіппінах. Іноді яйця їдять в сирому вигляді, під соєвим соусом або в смаженому вигляді. Смак у балюта нагадує відварну яловичу печінку, цей смак мають всі частини яйця і плоду. Вживають його, попередньо випивши навколоплідну рідину, а сам балют — посипавши сумішшю чорного перцю і солі.


Делікатес Столітнє яйце

Делікатес Столітнє яйце

Столітнє яйце — популярна закуска китайської кухні. Рецептів приготування столітніх яєць багато. Курячі або качині яйця обмащують сумішами чаю, солі, вапна і попелу, а потім закочують в рисове лушпиння і глину, їх кладуть до кошиків і закопують приблизно на три-чотири місяці. Робиться це для того, щоб повітря не мало доступу до майбутнього делікатесу і щоб яйця протягом декількох місяців перебували в лужному середовищі. Після 3-4 місяців білок яйця перетворюється у желеподібну пружну напівпрозору речовину, а жовток набуває сіро-зелений відтінок, сильний запах аміаку і пастоподібну текстуру.


Джекфрукт

Джекфрукт

Джекфрут — національний фрукт Бангладеш, найбільші їстівні плоди, що ростуть на деревах. Шкірка і насіння зрілого плода мають сильний неприємний запах, що нагадує запах гнилої цибулі, тоді як м’якоть пахне приємно, схоже на банан і ананас.


Шведський сюрстрьомінг

Шведський сюрстрьомінг

Сюрстрьомінг — шведський національний продукт, що представляє собою консервовану квашену оселедець. Очищений оселедець засолюється, складається у відкритий посуд і залишається для бродіння. Під час цього процесу власні ферменти продукту і бактерії утворюють пропіонову, масляну та оцтову кислоту, а також сірководень. Потім оселедець складають в консервні банки для подальшого бродіння, у результаті чого він набуває специфічної м’якості, а також нестерпний яскраво виражений тухлий запах.


ТОП-10 найбрикіших делікатесів, від яких апетит зникне надовго - фото 9

Кава Лувак

Копі Лувак — різновид кави з вельми специфічним способом обробки. Процес виробництва зерен кави полягає в тому, що мусанги (пальмова куниця) поїдають стиглі плоди кавового дерева, перетравлюють м’якоть плодів, а самі зерна — ні. Екскременти збираються людьми, миються і сушаться на сонці. Особливий смак цієї кави обумовлений ферментом ціветіном, який міститься в шлунковому соку мусанга. Готовому напою властивий тривалий і, як кажуть гурмани, дуже приємний післясмак.

ТОП-10 найбрикіших делікатесів, від яких апетит зникне надовго - фото 10

Делікатес Ківіак

Ківіак — традиційна зимова страва з кухні калаалітів, ескімосів та інуїтів, які проживають в Гренландії. У шкуру тюленя запихають близько 400 непотрошенних чистиків, гагарок або чайок, випускають зі шкури повітря, запечатують її салом і ставлять у землю під прес (камінь) на термін від 3 до 18 місяців, протягом яких птахи повільно маринуються. Викопавши і очистивши пташок від пір’я, їх можна їсти сирими, з шкірою і кістками. Якщо все вийшло вдало, то можна висмоктати пташку через її анус або горло. На смак ківіак як гострий і смердючий сир.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme