ТОП-10 найбридкіших делікатесів, від яких апетит зникне надовго
У деяких країнах можуть запропонувати дуже дивні, навіть моторошні страви
- Закарпаття
-
23 липня 2020 17:11
Такі страви скуштувати під силу тільки людині з дуже міцним шлунком, пише Depo.Закарпаття.
Скандинавска страва - Лютефіск
Лютефіск — традиційна скандинавська рибна страва, зимовий, різдвяний делікатес, популярний в Норвегії, Швеції і деяких районах Фінляндії. Спочатку стрва готувалася з тріски, а в даний час у Швеції більш популярна сушена морська щука або сайда, в той час як у Норвегії залишається популярною тріска. Для приготування сушену рибу замочують у лужному розчині каустичної соди на три доби, після чого вимочують кілька днів у воді. Через хімічну реакцію рибних білків з лугом риба набуває ніжну желеподібну консистенцію і специфічний гострий запах. Далі лютефіск смажиться на сковороді, запікається в духовці, вариться або готується в мікрохвильовій печі.
Вино чайки
Вино чайки — так називається напій, який готують інуїти (канадські ескімоси). Рецепт цього дивного напою такий: мертву чайку поміщають в ємність з водою і залишають так на кілька днів під прямими сонячними променями. Європейці, які пробували це вино, так сказали про його смак: "якби ви відкрили карбюратор "Тойоти" і випили решти тамтешньої рідини, тоді б ви представили смак цього жахливого пійла". Але у нього є одна перевага: п’янить воно дуже швидко. І похмілля від нього жахливе.
Тунцзидань - курячі яйця зварені у сечі
Тунцзидань, або яйце хлопчика — традиційна страва у китайській провінції Чжецзян. Для приготування страви, що вважається "весняним делікатесом", курячі яйця відварюють в сечі, зібраної виключно у хлопчиків, які не досягли статевої зрілості. Після закипання рідини яйця витягують з неї і надбивають шкаралупу, щоб сеча проникла всередину яйця. Процес варіння займає цілий день, тому сечу постіно додають. Коли шкарлупа розтріскується, тунцзидань, солоний на смак, вважається готовим до вживання.
Страва Хаукарль
Хаукарль — ісландська національна страва - підтухле м’ясо гренландської полярної або гігантської акули. У свіжому вигляді м’ясо полярної акули отруйне через високий вміст аміаку, тому тушу ріжуть на шматки і складають у спеціальні контейнери з гравієм, де вона лежить протягом 5-8 тижнів або більше — в залежності від сезону. Потім гниле м’ясо дістають і, підвісивши на спеціальні гаки, залишають дозрівати на свіжому повітрі ще 2-4 місяці. За цей час шматки м’яса покриваються скоринкою, яку потрібно обрізати, щоб залишилася одна внутрішня частина жовтуватого кольору, яку і подають до столу.
Азійтська страва Балют
Балют (або балут) — варене качине яйце, в якому вже сформувався плід з пір’ям, хрящами і дзьобом. Вживається в їжу в країнах Південно-Східної Азії (В’єтнам, Камбоджа, Лаос, Малайзія, Таїланд, південні провінції Китаю), на Філіппінах. Іноді яйця їдять в сирому вигляді, під соєвим соусом або в смаженому вигляді. Смак у балюта нагадує відварну яловичу печінку, цей смак мають всі частини яйця і плоду. Вживають його, попередньо випивши навколоплідну рідину, а сам балют — посипавши сумішшю чорного перцю і солі.
Делікатес Столітнє яйце
Столітнє яйце — популярна закуска китайської кухні. Рецептів приготування столітніх яєць багато. Курячі або качині яйця обмащують сумішами чаю, солі, вапна і попелу, а потім закочують в рисове лушпиння і глину, їх кладуть до кошиків і закопують приблизно на три-чотири місяці. Робиться це для того, щоб повітря не мало доступу до майбутнього делікатесу і щоб яйця протягом декількох місяців перебували в лужному середовищі. Після 3-4 місяців білок яйця перетворюється у желеподібну пружну напівпрозору речовину, а жовток набуває сіро-зелений відтінок, сильний запах аміаку і пастоподібну текстуру.
Джекфрукт
Джекфрут — національний фрукт Бангладеш, найбільші їстівні плоди, що ростуть на деревах. Шкірка і насіння зрілого плода мають сильний неприємний запах, що нагадує запах гнилої цибулі, тоді як м’якоть пахне приємно, схоже на банан і ананас.
Шведський сюрстрьомінг
Сюрстрьомінг — шведський національний продукт, що представляє собою консервовану квашену оселедець. Очищений оселедець засолюється, складається у відкритий посуд і залишається для бродіння. Під час цього процесу власні ферменти продукту і бактерії утворюють пропіонову, масляну та оцтову кислоту, а також сірководень. Потім оселедець складають в консервні банки для подальшого бродіння, у результаті чого він набуває специфічної м’якості, а також нестерпний яскраво виражений тухлий запах.
Кава Лувак
Копі Лувак — різновид кави з вельми специфічним способом обробки. Процес виробництва зерен кави полягає в тому, що мусанги (пальмова куниця) поїдають стиглі плоди кавового дерева, перетравлюють м’якоть плодів, а самі зерна — ні. Екскременти збираються людьми, миються і сушаться на сонці. Особливий смак цієї кави обумовлений ферментом ціветіном, який міститься в шлунковому соку мусанга. Готовому напою властивий тривалий і, як кажуть гурмани, дуже приємний післясмак.
Делікатес Ківіак
Ківіак — традиційна зимова страва з кухні калаалітів, ескімосів та інуїтів, які проживають в Гренландії. У шкуру тюленя запихають близько 400 непотрошенних чистиків, гагарок або чайок, випускають зі шкури повітря, запечатують її салом і ставлять у землю під прес (камінь) на термін від 3 до 18 місяців, протягом яких птахи повільно маринуються. Викопавши і очистивши пташок від пір’я, їх можна їсти сирими, з шкірою і кістками. Якщо все вийшло вдало, то можна висмоктати пташку через її анус або горло. На смак ківіак як гострий і смердючий сир.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:58Житель Закарпаття вбив 23-річну дівчину з Київщини
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 20:00На Закарпатті готуються до спорудження євроколії: які міста вона з'єднає ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 21:21Підроблений акциз: На Закарпатті у ділків вилучили зі складів електронні цигарти й подібні пристрої для палінни ФОТО
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 23:15Клірик на Закарпатті закликав парафіян уникати мобілізації та поширював фейки
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 22:02Через шквальний вітер в Україні залишилися без світла близько 300 населених пунктів
- 18:52 Зеленський погодив створення е-кабінету військовозобов'язаних