Страсна субота: Готуємо Великодні кошики і стараємось не проспати головне

Кошик кожна господиня намагається зробити багатим та красивим. Великодній кошик використовують тільки раз у році

Страсна субота: Готуємо Великодні кошики…

Велика субота продовжує Пасхальні традиції Закарпаття. У цей день завершуються приготування святкових страв. Християни готують Великодні кошики.

У кошик-дарник кладуть шовдарь (домашню шинку), натертий хрін, салат з буряка з хріном, писанки, масло, сіль, вино, ковбасу. У деяких районах Закарпаття несуть святити вареного або смаженого півня. Кажуть, нібито саме півень першим усьому світу сповістив, що Син Божий воскрес із мертвих. Ще в кошик кладуть випеченого з тіста або зробленого з масла баранчика, який є символом Христа. Вірять, що баранець гарантуватиме прихильність сил природи й оберігатиме їх від стихійного лиха.

Великодній кошик використовують тільки раз у році. Його кожна господиня намагається зробити багатим та красивим. Після того, всі продукти складені, кошик накривають спеціальним вишитим рушником.

У ніч з суботи на неділю стараються не спати, тому що той, хто спить цієї ночі, проспить своє щастя. У закарпатських селах ще збереглась традиція: після служби у церкві, народ з кошиками в руках біжить чимшвидше додому. Вважається, хто першим прибіжить - у того буде файне господарство. Якщо ж у будинку є наречена або наречений, то неодмінно він або вона знайдуть собі в цьому році пару. А ще на Великдень обов'язково треба мати на собі обновку.

Читайте також: Як нафарширувати "цапка" та з'їcти "шишку": Смачне свято від закарпатських ґаздинь

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme