Сьогодні на Закарпатті їстимуть Голодну кутю
Напередодні Водохреща, 18 січня, закарпатці святкують другий Свят-вечір
Увесь день віруючі люди нічого не їдять - постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря, пише Depo.Закарпаття.
Головною обрядовою стравою Свят-вечора в українців вважалася кутя, це свято ще називають Голодна кутя. Рецепт її приготування читайте на сайті "Рівненської газети". До неї готували узвар. А також на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів
Традиційно кутя готується тричі: на Святий Вечір - Багата кутя, перед Старим Новим роком - Щедра кутя й у переддень Водохрещі - Голодна кутя.
Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:
Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб "пішло молочко". Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип'яченої води (інколи готують на узварі).
У куті кожна складова має своє значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - це життя; мед - здоров'я; горіхи - багатство; родзинки - життя та любов, боже провидіння.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття