ЧС 2018
Вибори-2019
Онлайн
Сектор
Спецпроекти
Країна Укропів

Сьогодні на Закарпатті їстимуть Голодну кутю

Напередодні Водохреща, 18 січня, закарпатці святкують другий Свят-вечір
Depo.
18 січня 2016 15:31
ФОТО: depo.ua
Сьогодні на Закарпатті їстимуть Голодну кутю
Сьогодні на Закарпатті їстимуть Голодну кутю

Увесь день віруючі люди нічого не їдять - постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря, пише Depo.Закарпаття.

Головною обрядовою стравою Свят-вечора в українців вважалася кутя, це свято ще називають Голодна кутя. Рецепт її приготування читайте на сайті "Рівненської газети". До неї готували узвар. А також на столі, за традицією, мають бути 12 пісних страв на честь 12 апостолів

Традиційно кутя готується тричі: на Святий Вечір - Багата кутя, перед Старим Новим роком - Щедра кутя й у переддень Водохрещі - Голодна кутя.

Кутю залежно від регіону та традиції готують по-різному, але традиційний рецепт куті є наступним:

Відварюється пшениця, таким чином, щоб вона була м'якою, але водночас і не розвареною. Мнеться мак (раніше це робили у ступі) таким чином, щоб "пішло молочко". Подрібнюються грецькі горіхи. Розпарюбться родзинки. Береться пару ложок меду. Усе це перемішується з невеличкою кількістю теплої кип'яченої води (інколи готують на узварі).

У куті кожна складова має своє значення: мак - це зорі на небі, молодість; пшениця - це життя; мед - здоров'я; горіхи - багатство; родзинки - життя та любов, боже провидіння.

Більше новин про життя Закарпаття читайте на Depo.Закарпаття