Смачне Різдво: Які напої готують на святковий стіл у різних країнах світу
Меню під час новорічно-різдвяного "марафону" застіль можна урізноманітнити, приготувавши традиційні для інших країн святкові напої
- Закарпаття
-
6 січня 2021 15:00
Багато людей під час підготовки і святкування Нового року чи Різдва дотримуються "гастрономічних" традицій – це можуть бути сімейні традиції приготування їжі та напоїв, регіональні чи, навіть, ментальні (схема "Новий рік – шампанське – мандарини" є майже безпрограшною). Ще більш незмінним і сталим є меню на Різдво, коли дотримання правил приготування, кількість страв, підбір продуктів є частиною святкувань.
Depo.Закарпаття пропонує дещо урізноманітнити гастрономічну частину свят, приготувавши напої, які є традиційними на Різдво для інших країн.
Різдво по-американськи: Ег-ног
Хоча напій Ег-ног родом з Шотландії (відоми Ег-ног ще з XVI ст.), нині його готують на різдвяні свята у США, Канаді, Латинській Америці та деяких європейських країнах.
Напій може бути як безалкогольним, так і з додаванням рому.
Інгредієнти:
- Молоко - 750 мл
- Вершки - 250 мл
- Яєчні жовтки - 4 шт.
- Яйце - 1 шт.
- Цукор - 100 г
- Ром - 200 мл
- Мускатний горіх - 1 ч. л.
- Паличка кориці - 1 шт.
- Сушена гвоздика - 2 шт.
Як приготувати Ег-ног:
У мисці збити до білого кольору яйце, жовтки та цукор. В окремій посудині на невеликому вогні довести до кипіння молоко, вершки, додавши паличку кориці і гвоздику. У яєчну масу, продовжуючи її перемішувати, тонкою цівкою влити молоко зі спеціями. Процідити суміш, забравши таким чином прянощі. У отриману масу влити ром і дуже добре перемішати. Готовий Ег-ног треба охолодити та залишити у холодильнику на ніч, щоб усі складові "подружилися". Подавати різдвяний напій, присипавши його мускатним горіхом.
Різдво по-французьки: Крюшон
Різдвяний крюшон – напій алкогольний і дуже простий у приготуванні. По суті, це суміш алкогольних напоїв з фруктами і соком, пропорції якої можна варіювати, зважаючи на власні смаки.
Інгредієнти:
- шкірка і сік 2-х апельсинів,
- шкірка і сік 1-го лимона,
- 75 г цукру,
- 150 мл води,
- 2 пляшки шампанського,
- 2 склянки коньяку,
- лід
Як приготувати крюшон:
Для початку потрібно зробити фруктову основу - лимонну і апельсинову шкірку прокип’ятити у воді, додавши цукор. Отриману суміш остудити та процідити, додавши вичавлений з фруктів сік. Після цього можна додавати шампанське і коньяк (у деяких рецептах шампанське замінюють на вино, а коньяк – на віскі). Перед подачею келихи можна прикрасити шматочками цитрусових.
Різдво по-англійськи: Пунш
Пунш – напій, дещо схожий на крюшон. Рецептів пуншу є безліч – як алкогольних, так і безалкогольних. Зазвичай пунш подають у широких скляних ємкостях з додаванням фруктів. Цей напій можна назвати інтернаціональним, та поширеним він був ще у XV ст. в Англії.
Інгредієнти:
- Чорний чай - 1 склянка
- Виноградний сік - 200 мл
- цедра 1 апельсина
- Цукор - 50 г тростинного цукру
- Ваніль - 1 ч. л.
- Кориця - 1 ч. л.
- Сушена гвоздика - 2 шт
- Ром (можна замінити на віскі) - 120 мл
- Мандарини, яблука, ягоди – для подачі
Як приготувати різдвяний пунш:
У каструлі змішати усі складові, крім алкоголю і фруктів. Довести суміш до кипіння та варити протягом 5 хвилин. Готову суміш залишити для того, щоб аромати складових змішалися. Дати настоятися, можна розбавити простою водою до бажаної насиченості напою. Подавати у широкій посудині, наливши туди рому або віскі. Додати шматочки фруктів.
Різдво по-чилійськи: Кола-де-моно
Кола-де-моно – традиційний чилійський напій, який готують на Різдво та новий рік. Назва перекладається як "хвіст мавпи". Для приготування цього напою зовсім не потрібно екзотичних складових. Новорічний "хвіст мавпи" можна зробити з коньяку, молока, кави, цукру і спецій.
Інгредієнти:
- Молоко - 1 л
- Цукор - 1 стакан
- Кориця - 1-2 палички, або 1 ч. л. молотої
- Гвоздика - 5-6 шт.
- Мускатний горіх - 1-2 дрібки
- Кава - 1 маленька порція
- Вода - 100-120 мл
- Коньяк (можна замінити іншим міцним алкоголем) - 1 стакан
Як приготувати Кола-де-моно:
Молоко, цукор і прянощі змішати у металевій посудині і поставити на вогонь. Довести до кипіння, збавити вогонь і дати 10 хвилин покипіти. Додавати поступово воду. Після цього – дати суміші настоятися. Зварити каву, додати до молока зі спеціями. Завершальний акорд – влити алкоголь, регулюючи міцність за смаком. Розлити у келихи, посипати мускатним горіхом, можна прикрасити скибкою апельсина або паличками кориці.
Різдво по-скандинавськи: Глог (Гльог)
Напій, який нагадує глінтвей, проте має певні відмінності - скандинавський Гльог (Glögg). Цей запашний напій буває як алкогольним (на основі червоного вина), так і безалкогольним – у такому випадку готується з додаванням соку винограду і чорної смородини. П’ють гльог гарячим.
Інгредієнти:
- Вода - 250 мл
- Кориця - 1 паличка
- Гвоздика - 1,2 ст.л. гвоздики
- Кардамон - 1,2 ст.л. кардамону
- Цедра та сік 1-го апельсину,
- Червоне сухе вино - 750 мл
- Цукор - 4 ст.л.
- Горілка - 300 мл горілки
- Родзинки - 100 гр.
- Мигдаль - 100 гр.
Як приготувати гльог:
В окремій посудині потовкти ступкою спеції, додати туди ж розламану паличку кориці, цедру апельсина. Залити сміш водою, поставити на плиту і довести до кипіння. Відкласти, щоб настоялася. Процідити. В іншу посудину насипати родзинки і горіхи, залити вином і соком апельсина, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Додати горілку і змішати з процідженою настоянкою зі спеціями. Усю суміш ще раз нагріти і розлити у келихи з товстими стінками.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 12:12 Стався епілептичний напад: На Закарпатті в дорогою до ТЦК помер військовозобов'язаний
- 13:33Розвиток ветеранського бізнесу дозволить регіонам зажити новим життям – Петрук
- 12:13На Закарпатті попередили спробу контрабанди цигарок ФОТО
- 22:44Підлітки намагалися переправити чотирьох ухилянтів через Тису на гумових човнах
- 22:12 Зима повертається: В Україну йдуть заморозки
- 21:50Обмеження електроенергії 18 квітня можливі у всіх областях, - Укренерго
- 20:21Троє наркоторговців із Закарпаття організували "бізнес" зі щомісячним доходом у 13,5 млн грн (ВІДЕО) Відео
- 16:19 Зеленський підписав оновлений закон про мобілізацію
- 12:58Житель Закарпаття вбив 23-річну дівчину з Київщини
- 09:30Телефон Служби 112 до кінця поточного року запрацює по всій Україні
- 20:00На Закарпатті готуються до спорудження євроколії: які міста вона з'єднає ФОТО
- 18:43 В "Укренерго" закликали українців зменшити споживання електроенергії
- 22:02 В Україні зараз найгірший показник народжуваності за останні 300 років
- 21:21Підроблений акциз: На Закарпатті у ділків вилучили зі складів електронні цигарти й подібні пристрої для палінни ФОТО
- 21:58Тарифи на світло: в Міненерго не виключили підвищення цін
- 23:15Клірик на Закарпатті закликав парафіян уникати мобілізації та поширював фейки
- 12:58З початку року в Дії зареєструвалася рекордна кількість ФОПів
- 22:02Через шквальний вітер в Україні залишилися без світла близько 300 населених пунктів
- 18:52 Зеленський погодив створення е-кабінету військовозобов'язаних