Смачне Різдво: Які напої готують на святковий стіл у різних країнах світу

Меню під час новорічно-різдвяного "марафону" застіль можна урізноманітнити, приготувавши традиційні для інших країн святкові напої
 

Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Закарпаття
Смачне Різдво: Які напої готують на свят…

Багато людей під час підготовки і святкування Нового року чи Різдва дотримуються "гастрономічних" традицій – це можуть бути сімейні традиції приготування їжі та напоїв, регіональні чи, навіть, ментальні (схема "Новий рік – шампанське – мандарини" є майже безпрограшною). Ще більш незмінним і сталим є меню на Різдво, коли дотримання правил приготування, кількість страв, підбір продуктів є частиною святкувань.

Depo.Закарпаття пропонує дещо урізноманітнити гастрономічну частину свят, приготувавши напої, які є традиційними на Різдво для інших країн.

Різдво по-американськи: Ег-ног

Хоча напій Ег-ног родом з Шотландії (відоми Ег-ног ще з XVI ст.), нині його готують на різдвяні свята у США, Канаді, Латинській Америці та деяких європейських країнах.

традиційний різдвяний напій в америці ег-ног

Напій може бути як безалкогольним, так і з додаванням рому.

Інгредієнти:

  • Молоко - 750 мл
  • Вершки - 250 мл
  • Яєчні жовтки - 4 шт.
  • Яйце - 1 шт.
  • Цукор - 100 г
  • Ром - 200 мл
  • Мускатний горіх - 1 ч. л.
  • Паличка кориці - 1 шт.
  • Сушена гвоздика - 2 шт.

Як приготувати Ег-ног:

У мисці збити до білого кольору яйце, жовтки та цукор. В окремій посудині на невеликому вогні довести до кипіння молоко, вершки, додавши паличку кориці і гвоздику. У яєчну масу, продовжуючи її перемішувати, тонкою цівкою влити молоко зі спеціями. Процідити суміш, забравши таким чином прянощі. У отриману масу влити ром і дуже добре перемішати. Готовий Ег-ног треба охолодити та залишити у холодильнику на ніч, щоб усі складові "подружилися". Подавати різдвяний напій, присипавши його мускатним горіхом.

Різдво по-французьки: Крюшон

Різдвяний крюшон – напій алкогольний і дуже простий у приготуванні. По суті, це суміш алкогольних напоїв з фруктами і соком, пропорції якої можна варіювати, зважаючи на власні смаки.

як приготувати крюшон

Інгредієнти:

  • шкірка і сік 2-х апельсинів,
  • шкірка і сік 1-го лимона,
  • 75 г цукру,
  • 150 мл води,
  • 2 пляшки шампанського,
  • 2 склянки коньяку,
  • лід

Як приготувати крюшон:

Для початку потрібно зробити фруктову основу - лимонну і апельсинову шкірку прокип’ятити у воді, додавши цукор. Отриману суміш остудити та процідити, додавши вичавлений з фруктів сік. Після цього можна додавати шампанське і коньяк (у деяких рецептах шампанське замінюють на вино, а коньяк – на віскі). Перед подачею келихи можна прикрасити шматочками цитрусових.

Різдво по-англійськи: Пунш

Пунш – напій, дещо схожий на крюшон. Рецептів пуншу є безліч – як алкогольних, так і безалкогольних. Зазвичай пунш подають у широких скляних ємкостях з додаванням фруктів. Цей напій можна назвати інтернаціональним, та поширеним він був ще у XV ст. в Англії.

рецепт різдвяного пуншу

Інгредієнти:

  • Чорний чай - 1 склянка
  • Виноградний сік - 200 мл
  • цедра 1 апельсина
  • Цукор - 50 г тростинного цукру
  • Ваніль - 1 ч. л.
  • Кориця - 1 ч. л.
  • Сушена гвоздика - 2 шт
  • Ром (можна замінити на віскі) - 120 мл
  • Мандарини, яблука, ягоди – для подачі

Як приготувати різдвяний пунш:

У каструлі змішати усі складові, крім алкоголю і фруктів. Довести суміш до кипіння та варити протягом 5 хвилин. Готову суміш залишити для того, щоб аромати складових змішалися. Дати настоятися, можна розбавити простою водою до бажаної насиченості напою. Подавати у широкій посудині, наливши туди рому або віскі. Додати шматочки фруктів.

Різдво по-чилійськи: Кола-де-моно

Кола-де-моно – традиційний чилійський напій, який готують на Різдво та новий рік. Назва перекладається як "хвіст мавпи". Для приготування цього напою зовсім не потрібно екзотичних складових. Новорічний "хвіст мавпи" можна зробити з коньяку, молока, кави, цукру і спецій.

Чилійський коктейль на Різдво

Інгредієнти:

  • Молоко - 1 л
  • Цукор - 1 стакан
  • Кориця - 1-2 палички, або  1 ч. л. молотої
  • Гвоздика - 5-6 шт.
  • Мускатний горіх - 1-2 дрібки
  • Кава - 1 маленька порція
  • Вода - 100-120 мл
  • Коньяк (можна замінити іншим міцним алкоголем) - 1 стакан

Як приготувати Кола-де-моно:

Молоко, цукор і прянощі змішати у металевій посудині і поставити на вогонь. Довести до кипіння, збавити вогонь і дати 10 хвилин покипіти. Додавати поступово воду. Після цього – дати суміші настоятися. Зварити каву, додати до молока зі спеціями. Завершальний акорд – влити алкоголь, регулюючи міцність за смаком. Розлити у келихи, посипати мускатним горіхом, можна прикрасити скибкою апельсина або паличками кориці.

Різдво по-скандинавськи: Глог (Гльог)

Напій, який нагадує глінтвей, проте має певні відмінності - скандинавський Гльог (Glögg). Цей запашний напій буває як алкогольним (на основі червоного вина), так і безалкогольним – у такому випадку готується з додаванням соку винограду і чорної смородини. П’ють гльог гарячим.

різдвяний напій гльог

Інгредієнти:

  • Вода - 250 мл
  •  Кориця - 1 паличка
  •  Гвоздика - 1,2 ст.л. гвоздики
  •  Кардамон - 1,2 ст.л. кардамону
  •  Цедра та сік 1-го апельсину,
  •  Червоне сухе вино - 750 мл
  •  Цукор - 4 ст.л.
  •  Горілка - 300 мл горілки
  •  Родзинки - 100 гр.
  •  Мигдаль - 100 гр.

Як приготувати гльог:

В окремій посудині потовкти ступкою спеції, додати туди ж розламану паличку кориці, цедру апельсина. Залити сміш водою, поставити на плиту і довести до кипіння. Відкласти, щоб настоялася. Процідити. В іншу посудину насипати родзинки і горіхи, залити вином і соком апельсина, довести до кипіння, варити 10 хвилин. Додати горілку і змішати з процідженою настоянкою зі спеціями. Усю суміш ще раз нагріти і розлити у келихи з товстими стінками.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme