Що символізують страви, які закарпатки подають на Святвечір
Господині неодмінно готують дванадцять страв, може бути і більше
Кожна страва та окремі продукти, які входять до неї, мають своє глибоке символічне значення, а не просту традиційність, - пише Depo.Закарпаття з посиланням на Українські реалії.
Кутя — (найголовніша страва на столі, з неї починають трапезу) — символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ усопших, не прибирають зі столу.
Мак, який додають до куті, символізує мучеництво Ісуса Христа.
Мед — символ чистоти, надії, оптимізму, солодкого Божого Слова.
Корачун (кругла буханка хліба, інколи домашньої випічки, калач) символізує смерть і воскресіння. Зерно, кинуте у землю, начебто "помирає", але дає нові плоди, преображується.
Горох, квасоля — символ християнського життя у "домашній", "сімейній церкві", символ єдності роду. Всі за святковим столом, як горошинки в одному стручку.
Капусняк — символ єдності навколо однієї основи — Христа-Бога.
Борщ — (до нього входить багато інгредієнтів) нагадує про дітей, убитих у Вифлеємську ніч за наказом Ірода.
Голубці— нагадують голуба, що символізує мир.
Риба — знак християн, один із символів Ісуса Христа. Також нагадує Святу Тайну Хрещення. Як риба вільно плаває у воді, так християнин живе повноцінним життям через купіль у свяченій воді (занурення у неї). У перших літерах грецького слова "риба" зашифровані слова "Ісус Христос", "Спаситель", "Син Божий"…
Вареники — достаток, ситність.
Гриби — дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (корінець).
Пампушки— щастя, здоров'я, як і вареники — достаток.
Узвар — життя людини, дароване Богом.
Часник— очищення від гріхів. Також символізує здоров'я. Його кладуть на чотири кутки столу, а потім споживають, щоб зуби не боліли.
Однак закарпатці Святий Вечір обов'язково починають закінчуєть молитвою, а супроводжують колядками.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття