Що то за закарпатський леквар, в якому грузнути не обов'язково, а спробувати варто

Варіння леквару - це приємна метушня великої родини, це особливий запах і особливий смак. А ще, звісно ж, незабутні враження і довгі спогади

Що то за закарпатський леквар, в якому г…

Леквар, лекварь - традиційне закарпатське сливове повидло, дуже густе, оскільки цілий день (і часто-густо ще потім ніч) його варять у мідних казанах чи тазиках на відкритому вогні до темно-синього, майже чорного кольору. Це слово іноді використовується у значенні невідомої і дуже небезпечної місцини, куди час від часу всі пропадають. Коли довго когось немає, кажуть: "Упав у леквар".

Зварити леквар по-справжньому - це справа не п'яти хвилин на газовій плиті та "желинкою" в жмені. Для багатьох закарпатських сімей це цілий ритуал, до якого ретельно готуються. Варіння леквару - це приємна метушня великої родини, це особливий запах і особливий смак. Звісно ж, ще й незабутні враження та довгі спогади. Приблизно такі, як у вірші Михайла Чухрана "Леквар":

В дитинстві леквар на дворі из слив варили;
Як шаркань (дракон - ред.), дым летів горі двадцятикрылый.
В котлі кыпіло, як смола у пеклі всподі, (всередині - ред.)
А я крав леквар из котла, малинький злодій.

ФОТО: Igor Melika

Раз на рік, як правило, у серпні, для варіння леквару збирається вся родина. Господар у саду вириває яму, готує дрова для вогнища, встановлює велетенський казан. Гуртом збирають врожай, а ось звільнити плоди від кісточок - справа жіночих рук. Далі чоловіки засипають очищені від кісточок відбірні сливи. у казан, заливають водою, розпалюють вогнище і починається майже магічний процес.

Закипілу сливову масу треба безперервно помішувати спеціальним дерев'яним інструментом, схожим на весло. Деякі вмільці "автоматизовували" мішалку - виходив такий собі лекваровий агрегат. Мішають, як правило, безперервно (щоб не пригорів), до повного її загустіння. Цей процес, залежно від кількості слив, може забирати 7-8 годин, а може і всі 25-30. Ось чому збирається вся родина - щоб підміняти одне одного.

Та навіть якщо, за багатьох причин, родина зібратися не може, закарпатці знають вихід - збираються по-сусідськи. Поки варення вариться, жінки, помішуючи його, вишивають, співають, пліткують. Чоловіки вартують вогонь і жінок, аби не поснули. Допомагають охоче, бо наступний день був їхнім: із невикористаного минулорічного леквару дружини варили слив'янку (самогон). Тож чоловіки, сповнені гордовитим "безнаснікуди" ще протягом тижня частували один одного хмільним напоєм.

Зі 100 кілограмів слив наварюють 50 літрів густого леквару. Цукру не додають. Якщо леквар не вивалюється з перевернутої ложки - значить, уже готовий У скляній тарі він може зберігатися і 2, і 3 роки, а ось у глиняних горщиках - цілих 10.

Сливовий леквар - смачний і корисний. Принаймні, закарпатці в цьому не сумніваються ні на хвильку. Ним годують навіть немовлят. З повидлом господині готують чимало страв - калачі, вареники, тістечка й пиріжки. Найсмачніші - сливові кнедлики. Закарпатці впевнені, що леквар ще має й лікувальну дію. Зокрема, підвищує імунітет та лікує від 100 недуг, особливо взимку. Це в першу чергу хвороби, пов'язані з травленням, та простудні.

Роки зо три тому закарпатський леквар куштували навіть в Азії. На запрошення Південнокорейської федерації органічного руху закарпатський фермер Павло Тізеш брав участь у міжнародній виставці органічної сільськогосподарської продукції.

"Я повіз до Кореї наш леквар трьох видів та сироп і виставляв їх протягом тижня на окремому стенді", - розповідав Павло. Солодкою органічною продукцію закарпатця майже одразу зацікавилися менеджер китайської фірми, яка володіє мережею з 90 ресторанів, а також представник В'єтнаму. Вони висловили побажання укласти господарські договори, щоб імпортувати її із Закарпаття.

Звісно ж, не могли закарпатці не увіковічнити короля фруктових повидл. Перший в Україні та Східній Європі музей леквару розташований в селі Ботар, що на Виноградівщині. Музей нараховує десятки різновидів варення з усього світу.

Крім традиційного варення зі слив, полуниці, та черешень, є справді екзотичні - з ківі, дині та манго. Країни, звідки їх привезли, також вражають своєю різноманітністю: від близької нам Угорщини, до заокеанської Чилі. До речі, леквар можна продегостувати. Біля входу в музей є симпатична свинка, вгодована сливами, які не підійшли на леквар, а на "п'єдесталі" - той самий закарпатський леквар.

А ще на честь леквару щороку у селі Геча на Берегівщині проводять фестиваль. Саме тут можна побачити, як із слив народжується вже легендарна страва та навіть долучитися до леквароваріння. Зазвичай, фестиваль проводять у серпні.

ФОТО: з відкритих джерел

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme