По Закарпаттю з ложкою: Чим частують у найзахіднішій області України

Закарпатські страви передають багатонаціональний, теплий та незабутній колорит

Закарпаття на смак таке ж колоритне, як і полікультурне. Закарпаття має присмак Угорщини, Чехії, Румунії, Словаччини, Німеччини та навіть Франції.

Рокот-крумплі

Закарпатці ростуть на рокот-крумплях, як інші на манній каші чи вівсянці. Хоча ця страва і вважається національною угорською стравою, однак жодна закарпатська сім'я не уявляє своє меню без рокот-крумплів. "Рокот" в перекладі з угорської - "яйця", а "крумплі" - це картопля.

Смак рокот-крумплів на Закарпатті може відрізнятися від хати до хати: хтось готує їх із сиром, а хтось - із салом. Хтось з шинкою, хтось з шовдирем (копчена шинка), а хтось із пікницею (копчена домашня ковбаса). Декотрі господині використовують не просто сметану, а роблять для картоплі підбиванку. Ще заправляють рокот-крумплі соусом бешамель. Варіацій десятки, оскільки страва народна і єдиної рецептури не існує. Втім, як і не існує єдиної легенди про те, як з'явилася на Закарпатті ця смакота.

Токан

Кукурудзяна крупа, бринза, шкварки, сало - це все, що потрібно для смачного токана. Його із задоволенням готують в усіх будинках і подають в місцевих шинках. Це кукурудзяна каша, яка вариться з вершками або сметаною, подають її в кількох варіантах: з бринзою, шкварками, грибами. Справжній токан готують тільки у казанку, і тільки на вогні, щоб димом пропах. Помішувати страву можна тільки в один бік і тільки дерев'яною ложкою.

Жаб'ячі лапки

Традицію споживання жаб у закарпатське село Тур'ї Ремети завезли французи на початку ХІХ століття. Завдяки цій страві невеличке закарпатське село стало відомим. Адже сюди приїздять не тільки спробувати жаб'ячих стегенець, столичні та закордонні ресторани закуповують останні у місцевих мешканців. Місцеві господині переконують: краще стегенця їсти без інших страв, щоб не перебити смак. А смакують вони як кроляче чи куряче м'ясо. До слова, дуже ніжне та дієтичне, адже не містить жиру. Та й цінне. У жаб'ячих стегенцях купа вітамінів - фолієва кислота, залізо, магній, вітаміни групи В.

Сегединський

Готується страва з квашеної капусти, відбірного м'яса та сметани. Цікаво, що в деяких районах Закарпаття страва має різні назви, а все - через інтернаціональний темперамент. Тож в одному селі ви можете скуштувати сегединський , в іншому - сейкелиський чи сейкейкапосто. Гарніром до цього гастрономічного шедевру є ще одна кулінарна родзинка чехів - кнедлики.

Бограч

Бограч став королем страв на Закарпатті. Ніби то звичайне м'ясо з овочами, але дуже популярна поживна угорська страва. Туристи часто питають, чи є це суп, чи все таки друга страва. Тут відповіді немає. Майже жоден фестиваль не обходиться без приготування бограчу. Можна довго говорити про особливості його приготування, та порада тільки одна - приїхати з великою ложкою і до цього не їсти три дні.

Голубки

Голубки з грибами по-закарпатськи - смачна та корисна страва. Традиційно, - листя капусти варять на слабому вогні у підсоленій воді. Для начинки нарізану свинину змішують з рисом, салом та грибами. Такі голубці найкраще подавати з сметанковим соусом, у який додають натертий часник, шматочки молодої цибулі та кріп.

До речі, у Рахівському районі на фестивалі "Бичківські голубці" приготували 25 різновидів голубців.

Більше новин про життя Закарпаття читайте на Depo.Закарпаття