Напередодні Різдва: Які пісні страви можна приготувати на Святвечір

Найперше, що треба знати про різдвяні обряди та традиції Закарпаття, – це те, що тут здебільшого не готують кутю

Напередодні Різдва: Які  пісні страви мо…

Запозичена з інших регіонів кутя набуває популярності серед закарпатських господинь. Про найпопулярніші рецепти Depo.Закарпаття розповідало.  Та традиційними на Закарпатті є інші смаколики - їх дуже багато, і вони можуть дуже різнитися, бо кожен район області має свої особливості та традиції.

Керечун

Так різдвяний хліб називають на Міжгірщині. Та що не район, то інша назва: настульник, керечун, грачун, гречун, гереджан та навіть корочонь (що співзвучно угорському "корачонь"- Різдво). Рецепти приготування хліба різняться, і роль він виконує не тільки гастрономічну.

c2.jpg

У давнину керечун навіть носили "святити" до найближчого потока (річки). Коли приносили до хати, то хліб з порогу до столу котили по новому вишитому рушнику. Скільки разів перекотиться керечун, стільки возів сіна заготовлять господарі влітку. Коли ж ставлять керечун на стіл, то роблять у ньому заглибину. Туди ставлять боби та колоски пшениці, під низ кладуть монети – на багатство. Дівчата ж не минають нагоди поворожити на керечуні. Хліб, за традицією, стоїть на столі до Василя (13 січня). Тільки тоді його з’їдають.

Бобальки

Саме цю страву готують у закарпатських селах замість куті. Страву роблять із борошна. Тож перше, що треба зробити, – тісто. Замішують його із пшеничної муки, дріжджів, додають цукор та сіль, олію. Бродить тісто 2 години. Далі з нього формують невеличкі кульки. Їх, вже на розсуд господині, варять чи печуть. Коли бобальки готові, їх обливають медом та посипають маком.

c1.jpg

У різних районах Закарпаття бобальки різняться і часом взагалі нагадують іншу страву. Чим ближче до Говерли, тим більше страва змінюється до невпізнання. Ближче до обласного центру Закарпаття ця страва солодка, якщо далі до гір, то там вам вже запропонують бобальки з білими грибами. На бобальках дівчата ще й ворожать, тож ця страва часто лишається і після Святої вечері. Дівчата давали бобальки коту. Чий шматок він з’їсть, та дівчина і вийде у майбутньому році заміж.

Вінегрет

Салат знайомий нам із дитинства. Смачна страва із багатьма інгредієнтами – квасоля, капуста, огірочки, цибуля, буряк і картопля прийшлася закарпатцям до смаку. Тож до наступного ранку, коли вже можна їсти заздалегідь приготовлені салати із м’ясом, з радістю куштують цей пісний, проте смачний салат.

c4.jpg

 

Вареники

Вареники, заправлені олією. Хто не полюбляє традиційну для цього свята начинку – капусту, готує з картоплею. Часто на різдвяному столі можна побачити всі різновиди вареників: з капустою, картоплею, квасолею. Оскільки на Різдво ще триває суворий піст, то, звісно, сметанки до вареників не додаш, тому їдять їх з мачанкою. Інколи господині готують навіть солодкі вареники – з вишнями чи чорносливом. Тож ласуни не залишаються обділеними у цей вечір.

c5.jpg

Тушкована капуста з квасолею

Зварити склянку квасолі. Дрібно нарізати цибулю, натерти моркву. Налити в сковорідку олію, вкинути цибулю та моркву. Трошки присмажити, всипати дві столові ложки борошна й добре вимішати. Влити трошки варива з-під квасолі й ще раз вимішати. Додати капусту та квасолю. Перемішати та залити томатним соком. Посолити. Тушкувати, періодично помішуючи.

Кремзлики

А це вже відомі всім нам деруни. Ці млинці із тертої картоплі тільки в Україні мають майже 30 назв – рисилованики, кийзлики, терчаники, бульбаники тощо. Готують їх із різними начинками. Та, звісно, на Різдво кремзлики повинні бути пісними. Тож смажать їх на олії і додають цибульки чи карпатських грибів.

c3.jpg

Голубці

Закарпатські голубці відрізняються від тих, що готують господині в інших регіонах розміром. Тут вони маленькі – з палець у довжину. Цю традицію перебрали тутешні господині від угорців. Також як і сусіди, газдині можуть подати до столу досить гострі на смак голубці, тож будьте до цього готові. Цю традицію теж перебрали від угорців, там ця страва, та і більшість інших – дуже гострі. Також голубці можуть тут зготувати не з традиційної капусти, а з виноградного листя.

c6.jpg

Риба

Не обходяться закарпатці без риби на Різдво. Готують як звичайний маринований оселедець, так і запікають рибку. До столу подають коропа чи іншу річкову рибу. Попередньо її фарширують овочами – морквою та петрушкою, загалом усіма підходящими овочами, що на кухні є. Тож все залежить від фантазії газдині. Рибу натирають запашним часником і запікають.

c8.jpg

Грибна юшка

Ця страва поширена у багатьох регіонах України. Однак у закарпатських газдинь перед господинями зі степових областей України є одна перевага, але вагома – гриби на юшку, які зазвичай збирають самотужки у горах ще восени, а потім сушать. Тож продукт до юшки мають екологічно чистий і заготовлений власними руками.

c9.jpg

Квасоля із чорносливом

Ще одна солодка страва на різдвяному столі. Готують цю смакоту у Свалявському районі. За рецептом до складу страви з квасолі входять також морква, волоські горіхи, мед і вершкове масло. Квасолю відварюють, моркву згашують у маслі доки та стане м’якою, додають відмочений чорнослив, квасолю і мед. Згашують ще 15 хвилин, відтак додають підсмажені горіхи. Перемішують – і страва готова!

c11.jpg

Узвар

Запивають усю різдвяну смакоту узваром. Готують його зазвичай із сушених диких грушок, яблук, родзинок. Готувати його слід уважно, щоб не переварити фрукти, адже коли вони стають надто м’якими, то і узвар вийде несмачний. До узвару додають меду та настоюють 5–6 годин. Після чого подають до святкового столу.

cc.jpg

Кіфлики

Кумедне слово "кіфлики" походить від німецького назви рогаликів – kipferl. Найтрадиційніша начинка для кіфликів – густе сливове повидло, але часто можна зустріти кіфлики з вишнями, маком, горіхами, абрикосовим джемом. Різдвяна начинка – горіхова. Для тіста знадобиться: 450 г борошна, 200 г маргарину або вершкового масла, 170 г сметани 20%, 0,5 чайної ложки солі.  Для начинки: мелені грецькі горіхи – 200-250 г. білки курячі сирі – 3 шт., цукор – 1 ст. ложка.  

Вино

Жодне зі свят на Закарпатті не обходиться без вина. Цей традиційний напій готують чи не у кожній господі. Сонячний напій роблять як із винограду, так і з інших ягід. Зокрема зі смородини та малини. Не рідко до різдвяного столу подають гаряче вино – глінтвейн. Духмяний запах напою, приправленого гвоздикою, скибочками апельсину, корицею, створює по-справжньому святковий настрій!

ccc.jpg

За матеріалами: igotoworld, Колиба

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"