На Рахівщині відгуляв найбільший гастрономічний фестиваль Закарпаття (ФОТО)

У неділю, 2 вересня, в Рахові пройшов ХVІIІ гастрономічний фестиваль-ярмарок "Гуцульська бриндзя" – найбільше гастрономічне свято краю, яке й цього року втілило кілька рекордів та новацій

На Рахівщині відгуляв найбільший гастрон…

Про це повідомляє прес-центр ОДА, пише Depo.Закарпаття.

Велелюдна хода в супроводі трембітарів, троїстих музик, кінної групи та вівчарів пройшла від центру міста відновленим після негоди мостом до головної сцени свята в амфітеатрі "Буркут". Тут у присутності кількох тисяч гостей фестивалю Геннадій Москаль відкрив першу бербеницю з молодою бриндзею. Сьогодні "Гуцульська бриндзя" вже зустрічає своє 18-річчя. Фестиваль, який вважається найкращим на Закарпатті, не проводився тільки один раз – у 2014 році.

Цього року до Рахова на фестиваль приїхали тисячі гостей – це і туристи, які відпочивають на Закарпатті, і гості із сусідніх областей та з закордоння. Виробників унікального продукту – овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, – приїхало на фестиваль близько п'яти десятків. Вони привезли до Рахова 12 тонн бриндзі.

"Я у захваті від рівня професіоналізму в організації цього свята й ентузіазму учасників, – наголосив під час відкриття свята керівник сектору сільського господарства Представництва Європейського Союзу в Україні Бен Крістіан Хелл. – Високогірний карпатський сир-бриндзя – це той продукт, що має економічний потенціал і значення для розвитку традиційного ремесла, яке передається з покоління в покоління. Підтримка і популяризація його виробництва – це велика справа!"

Цього року на фестивалі вперше провели конкурс на найкращу гуцульську овечу бриндзю за участі французьких, італійських та вітчизняних експертів. На їхній розсуд було представлено 13 зразків: дев'ять молодих цьогорічних сирів і чотири минулорічних витриманих. Перемогу в конкурсі здобули виробники із Лазещини, Чорної Тиси та Рахова. До речі, за словами виробників і продавців, ціни з минулого року на головний продукт фестивалю майже не піднімали. Відтак, вартість кілограму справжньої гуцульської бриндзі коливалася в межах 90-150 гривень.

Культурну програму свята склали експозиції виставок народних умільців краю та яскраве концертне шоу із зірковими гостями – народними артистами України Віктором Павліком і Степаном Ґіґою, заслуженим артистом України Павлом Доскочем та іншими зірками української естради. Фестиваль "Гуцульська бриндзя" вкотре продемонстрував свою автентику та колоритні традиції гуцулів-полонинників, а Рахівщина – гостинність та природну красу високогірного краю.

Читайте також: Продовжити сезон: Найкращі місця для відпочинку на Закарпатті

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme