Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття на згадку

Якогось одного символа чи сувеніра, з чим би асоціювалося Закарпаття, поки що не вигадали

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти…

З подорожей людина хоче привезти не тільки враження і фотографії. Дрібничок, листівок, магнітиків на холодильник - того, що нагадувало б про відпочинок - у кожного вдосталь. Популярні туристичні місця добряче заробляють на таких спогадах: окремі регіони намагаються знайти свою "фішку" і активно пропонують її туристам у вигляді сувенірної продукції. 

На Закарпатті з сувенірами, відверто кажучи, не склалося. Банальні статуетки і магнітики, які "впарюють" приїзжим, часто зроблені в Китаї. На багаточисельних фестивалях і ярмарках, яких в області на рік проводять кілька сотень, столи ломляться від такої продукції - не надто якісної, не надто закарпатської, але яка вже є. 

Тому з найзахіднішого регіону краще везти спогади. А ще - смак. Бо найкраще, що можна прихопити з собою з Закарпаття, це - їжа і напої: тут вони унікальні і в жодному іншому регіоні подібного не знайти.

Отже, "маст хев", як кажуть нині, кожного туриста на Закарпатті виглядає, приблизно, так.

Торт "Ужгород"

Кілька років тому відомий кондитер Валентин Штефаньо запустив у масове виробництво чи не найпопулярніший нині символ Ужгорода - торт. Неймовірно смачний. Його обожнюють і місцеві, і туристи. Колись, як тільки торт було презентовано, його виготовляли 50 штук на день. Зараз кондитери роблять вже близько шести тисяч тортів на місяць. 

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття, аби запам’ятати найзахідніший регіон - фото 1

Вино

Якийсь окремий сорт порекомендувати неможливо. На Закарпатті багато порядних господарів вирощують виноград і роблять своє домашнє вино. А винні фестивалі області  збирають тисячі туристів звідусіль. На таких фестивалях один винороб може продати близько тисячі літрів вина: червоні, білі, рожеві, сухі, солодкі - на будь-який смак. Пляшка справжнього закарпатського вина - чудовий сувенір або подарунок. Вино є головним гостинцем, який везуть із закарпатського краю у подарунок родичам та близьким як самі закарпатці, так і туристи.

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття, аби запам’ятати найзахідніший регіон - фото 2

Леквар

Здавалось би - що такого у звичайному сливовому повидлі? Але на Закарпатті воно особливе. Готують його довго й терпляче. Здавна в закарпатських селах, де проживають угорці, водилося так, що леквар варили гуртом. Ще зранку встановлювали казан посеред села, розпалювали під ним ватру. А тоді, увесь день підтримуючи вогонь, мішали в казані духмяне вариво. Справжній леквар готують 10–12 годин.

Раз на рік на Закарпатті навіть проводять фестиваль, присвячений леквару. А ще закарпатці вважають, що леквар має лікувальні властивості і допомагає при простудних захворюваннях чи проблемах з травленням.

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття, аби запам’ятати найзахідніший регіон - фото 3

Сир

Це задоволення на будь-який смак. Домашній сир, бринза, вурда - видів сиру, який виготовляють на Закарпатті, дуже багато. Особливо популярний сир "Селиський" - смачний, трохи з "запахом" - нині його продають вже не тільки в області. Роблять цей сир на невеликій сироварні у Хустському районі. Молоко беруть від місцевого населення, технологія виробництва сиру - швейцарська. Крім того, сир, як і вино, продають на усіх закарпатських фестивалях. 

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття, аби запам’ятати найзахідніший регіон - фото 4

Трави

Обов’язково з Закарпаття треба везти гірські трави, які потім так приємно запарювати і пити смачнючий чай. Закарпатці намагаються скласти такі суміші, щоб поцінювачі змогли насолодитися неймовірною свіжістю і неповторним запахом. Трав'яні чаї мають неперевершений смак, колір, насиченість і аромат. Це дуже смачно і, без сумніву, корисно.

Леквар, вурда і вино: Що варто привезти з Закарпаття, аби запам’ятати найзахідніший регіон - фото 5

Тож не варто витрачати гроші на сумнівні "автентичні" закарпатські сувеніри. Краще їх витратити на справжнє - і смачне - задоволення.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook