Лайфхак задарма: Як вибрати якісне вино в магазині

Різноманіття вин на магазинних стелажах збиває з пантелику, інколи навіть досвідченого знавця вин

Лайфхак задарма: Як вибрати якісне вино…

Серед тисячі пропозицій і варіантів обрати справді якісне вино початківцю не так уже і легко. Depo.Закарпаття пропонує кілька порад, які зможуть допомогти.

Пляшка

Варто запам'ятати, що якісне вино ніколи не зберігається в паперових пакетах. Не рекомендується також  купувати вино в глиняній тарі, в умовах магазину воно навряд чи зможе зберегти свої якості. Справжнє вино продається тільки в скляних пляшках. І ще вони не повинні зберігатися в зонах ризику: такими є зона біля вхідних дверей, а також біля вікна. Перепади температур, які спостерігаються в цих місцях, негативно впливають на продукт. Адже вино дуже чутливе до різких змін температури.

Етикетка

Обов'язково треба вивчити етикетку. Якщо вино дорогої, відомої марки, то етикетка повинна бути без єдиної вади. Сумлінні виробники ніколи на цьому не заощаджують. Ніяких відклеєних країв, написів, що "поплили", і слідів клею бути не повинно. Дата виготовлення повинна бути проштампована окремо від основної інформації на етикетці. Всі шрифти повинні бути чіткими, без помилок, шбракованого друку. Написи на етикетці і на пробці повинні збігатися. Чим більше конкретної інформації – тим більше гарантій високої якості продукту.

Корок

Цього в магазині не перевіриш, звичайно, але вдома потрібно звернути увагу. Довжина корка не говорить про якість вина. Просто довгими корками закупорюють вино з хорошою витримкою, а короткими - молоді вина. Куди важливіше матеріал, з якого корок виготовлений. Гарне вино не закупорюється пластикової пробкою. Якщо корок розсипається під штопором, то на ній явно заощадили. 

Є ще чотири надійні способи перевірити яксть вина. 

Тест піною

Наповніть порожню пляшку вином на 1/2. Закрийте та збовтайте. Якщо піна швидко спаде, то перед нами хороше, якісне вино. Якщо піна довго тримається на поверхні – вино сумнівної якості.

Тест содою

У широкий келих з вином додаємо половину чайної ложки соди. Тест виявляє вино, заражене гнильними бактеріями. Причинами їх появи є порушення санітарних норм, хворий сірою гниллю виноград, домішки сіркової кислоти або хлорного вапна, що потрапили з обладнання при порушенні технологічних процесів. Бактерії додають вину неприємний посмак і запах мишачого посліду, який слабо проявляється без соди, але яскраво виявляється з її допомогою. Натуральне вино буде лише трохи пахнути содою.

Тест гліцерином

У широкий келих з вином ложкою вливаємо 1 чайну ложку гліцерину (пропорція: 5/1). Тест виявляє присутність у вині штучних барвників – анілінових, нафталінових. Якщо межа поділу фаз вина і гліцерину чітка, то можна говорити про те, що вино натуральне. Штучні фарбники забарвлять гліцерин, і чіткої межі між фазами вина і гліцерину не вийде.

Тест крейдою

Це відмінний тест на наявність барвників. Треба капнути трохи вина на шматочок крейди. Якщо суха пляма тільки посвітлішала, вино гарне і без барвників. Якщо ж пляма змінює колір - у вині є барвники.

І наостанок: найякіснішим напоєм винороби вважають сухе вино. У напівсолодкі, солодкі і міцні вина можна додати солодкий виноградний сік або буряковий цукор. А сухе вино – це продукт природного бродіння виноградного соку. Для його виготовлення використовується якісніший виноград, його не можна виготовити з концентрату.

Нагадаємо ще кілька лайфхаків задарма:

Все, що треба знати про грибні місця у двох західних областях України

П'ять вагомих причин знімати вдома вуличне взуття

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook