Що варто знати про кутю, плюс бонусом - традиційний рецепт

Кутя - невід'ємна страва святкового столу, мало хто знає, скільки користі для здоров'я вона несе

Що варто знати про кутю, плюс бонусом -…

Святкове різдвяне блюдо чудово оздоровлює організм і сприяє схудненню. Продукт сприяє поліпшенню роботи травного тракту. Пшениця лікує хвороби печінки, підвищує імунітет і очищає нирки, допомагає при хворобах простати і при виразках кишечнику. Також ця крупа корисна для шкіри та волосся, пише Depo.Закарпаття.

Закарпатки в кутю кладуть неодмінно горіхи, мед, родзинки і мак. Горіхи продовжують життя і красу шкіри. Цілющих здібностей меду не злічити. Родзинки містять багато глюкози і підвищують імунітет, зміцнюють нервову систему, нормалізують і покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Мак  також покращує травлення.

Рецепт Традиційної куті

пшениця (1 стакан);
мак (100 г);
очищені волоські горіхи (100 г);
родзинки (100 г);
мед (2-3 столові ложки);
узвар.

Пшеницю відваріть до готовності, але не переварюйте – зерна мають бути цілими. До вистиглої пшениці додайте потовчений у макітрі (або ж перемелений на м’ясорубці чи у кавомолці) мак, подрібнені горіхи, промиті родзинки. Усе залийте узваром, до якого попередньо додалу меду.

Зазвичай заправляють кутю у невеликій макітрі або глиняних горнятках. Здавна їли її дерев’яними ложками.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme