Корисні цукерки: Як ласувати солодким без шкоди для здоров’я

Надлишок рафінованого цукру в організмі веде до проблем зі здоров’ям та негативно впливає на зовнішній вигляд. Проте є здорова альтернатива солодкому – і її легко можна приготувати вдома
 

Шеф-редактор регіональної редакції Depo.Закарпаття
Корисні цукерки: Як ласувати солодким бе…
Фото: Pixabay

Здоровий спосіб життя продовжує завойовувати все більше прихильників, а як відомо, здоров’я без збалансованого і усвідомленого харчування неможливе. Існує міф, що ставши на стежку "хелсі-життя", можна забути про солодке, адже воно, буцімто, шкідливе. Це не зовсім так. Варто знати, що цукор у натуральному вигляді є у фруктах та овочах. Також містять цукор молочні продукти і каші. Так от: такий цукор дуже важливий для організму, він просто необхідний для того, аби мати енергію та сили.

Дещо складніша ситуація з доданим цукром. Ось тут треба знати і дотримуватися міри. Найчастіше доданий цукор ми споживаємо у некорисних, а часом і небезпечних сполуках. До прикладу, більшість так званих "магазинних" солодощів – це суміш білого цукру, борошна і трансжирів. Ця суміш для організму – вкрай небажана. Надлишок таких продуктів в організмі дуже швидко веде до ожиріння, карієсу і хвороб печінки. Також дослідження показують, що такі солодощі (а також солодкі газовані напої, йогурти з добавками та різні види соусів) можуть провокувати виникнення серцево-судинних захворювань та навіть деяких видів раку.

МОЗ України рекомендує споживати на день не більше 25 грамів цукру – це приблизно п'ять чайних ложок, також така кількість цукру міститься у склянці соку. Такі рекомендації узагальнені – для здорової людини, яка витрачає у день близько 2 000 ккал. Та для визначення приблизної дози цукру треба враховувати вік, вагу та спосіб життя – чи активна людина, чи веде малорухливий спосіб життя – можливо, дозу цукру на день варто скоротити.

Якщо ж захотілося зробити харчування більш корисним, але і відмова від солодкого не тішить, можна взяти приготування солодощів у свої руки і контролювати кількість цукру. На щастя, приготувати корисні солодощі зовсім нескладно. Більше того, такі солодощі можуть стати цілком здоровим перекусом чи бонусом до кави. На противагу магазинним, "здорові" цукерки варто тримати вдома на випадок, якщо зненацька захотілося чогось солоденького. А таке бажання час від часу відчувають навіть ті, хто зазвичай байдужий до солодкого.

Отже, кілька рецептів корисних солодощів, якими можна поласувати без докорів сумління і шкоди для здоров’я, якщо раптом захотілося солодкого.

Цукерки з сухофруктів і шоколаду

Чи не найпростіший рецепт здорових цукерок. Час приготування займає всього 15 хвилин, протягом яких можна встигнути зробити велику порцію і потім тримати цукерки у холодильнику.

цукерки з сухофруктів

Інгредієнти:

  • Чорнослив – 150 г
  • Курага – 100 г
  • Волоські горіхи – 150 г
  • Мед – 1 ч. л
  • Молоко – 1 ст. л
  • Шоколад чорний – 100 г
  • Какао для обсипання

Чорнослив і курагу попередньо замочити у теплій воді (якщо сухофрукти м’які, то цей крок можна пропустити). Збити сухофрукти і горіхи у блендері, додати мед, ще раз збити. Шоколад розтопити на водяній бані, додати ложку молока. Змішати суміш сухофруктів і шоколад. Змочити руки у воді і сформувати кульки, викласти їх на тарілку, не притуляючи одна до одної. Посипати кульки какао і відправити у холодильник.

Кокосові цукерки "Баунті" у домашніх умовах

Смачні і поживні цукерки. Можна робити у формі кульок, або ж продовгуватими, як відомі усім солодощі.

домашні цукерки баунті

Інгредієнти:

  • Кокосовая стружка – 160 г
  • Згущене молоко – 4 ст. л.
  • Вершкове масло – 2 ст.л.
  • Шоколад – 100 г (можна брати за смаком – чорний або молочний)

У мисці змішати кокосову стружку, згущене молоко і попередньо розм’якшене (але не розтоплене) вершкове масло – 2 ст. ложки. Сформувати цукерки бажаної форми, викласти на великі тарілки, або деко і відправити у морозилку на 20-30 хв.  За цей час розтопити шоколад, за бажанням, можна додати до нього кілька ложок вершків. Дістати цукерки з морозилки  і за допомогою двох виделок, акуратно, не проколюючи, занурити у шоколад. Цукерки поставити у холодильник до застигання шоколаду.

Цукерки трюфелі з імбиром

Однорідна структура і насичений смак цукерок роблять їх дуже вишуканими.

трюфелі приготувати вдома

Інгредієнти:

  • Какао-порошок – 60 г
  • Свіжий імбир – 1,5 ст. л
  • Какао-масло – 4 ст. л
  • Мед – 4 ст. л
  • Апельсиновий сік – 4 ст. л
  • Вершкове масло – 3 ст. л

Для початку потрібно розтопити какао-масло на водяній бані, забрати його з вогню, додати вершкового масла і добре перемішати. До суміші додати імбир, какао і апельсиновий сік. Дати усій масі охолонути (можна поставити у холодильник на 5-10 хвилин). Сформувати кульки і обваляти їх у какао. Трюфелі зберігати у холодильнику.

Цукерки з насіння і фініків

Для приготування цих цукерок потрібно лише три складові. До того ж, ці цукерки підходять тим, хто дотримується веганського харчування.

рецепт корисних цукерок

Інгредієнти:

  • Соняшникове насіння очищене – 300 г
  • Фініки – 500 г
  • Кунжут – 70 г

Соняшникове насіння підсмажити на сухій пательні. Фініки збити у блендері, попередньо очистивши їх від кісточок. Змішати перемелені фініки і насіння. Сформувати кульки. Злегка підсмажити кунжут і обваляти у ньому цукерки.

Желейні ведмедики

Різкнокольорові ведмедики з желе – улюблені для багатьох ласощі. Приготувати їх можна і вдома. Можна знайти форму ведмедиків, можна робити у інших формах.

як приготувати желейних ведмедиків вдома

Фото: Pixabay

Інгредієнти:

  • Фруктовий або овочевий сік (можна приготувати з кількох видів і кольорів) – 1,5 скланки
  • Желатин – 4 ст. л
  • Мед – за смаком, регулюючи бажану солодкість 
  • Ванілін – дрібка (не обов’язково)

Желатин залити соком (пів склянки), залишити набухати. Решту соку поставити на вогонь, добре нагріти (не кип’ятити), додати желатин з соком, добре перемішати. За необхідності, додати мед. Можна зробити цукерки ароматними, додавши ванілін.

Розлити суміш у форми і відправити у холодильник на кілька годин до застигання. 

Приготувати цукерки вдома – просто і швидко. Та варто пам’ятати, що "натуральне і домашнє" зовсім не означає, що їсти такі цукерки можна без міри. Смачне, здорове і помірне харчування – запорука здоров’я, гарного вигляду і доброго самопочуття.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme