"Тихе" полювання: Як збирати гриби, щоб не стати жертвою "тихого" отруєння

В українських Карпатах розпочався сезон "тихого" полювання

"Тихе" полювання: Як збирати гриби, щоб…

Похід за грибами – це завжди захоплююче. Після довгого карантину навіть звичайна прогулянка лісом додасть море позитивних емоцій. "Тихе" ж полювання ці емоції збільшить в рази, звісно, за умови дотримання простих правил. Адже гриби – це чудовий дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті, пише Depo.Закарпаття.

Чим гриби корисні

У людей, які регулярно вживають в їжу гриби, збільшується тривалість життя і зростає опірність організму до онкологічних захворювань, алергії, ревматизму і цукрового діабету. Ці корисні властивості грибів обумовлені вмістом в них лецитину – речовини, що перешкоджає відкладенню в судинах шкідливого холестерину.

Незважаючи на те, що гриби вважаються важкою їжею, вони містять ферменти, які розщеплюють жири і клітковину. Всі гриби багаті фосфорною кислотою, яка необхідна нашому організму для зміцнення кісток і нервових волокон. 

Грузді корисні при сечокам'яній хворобі і ниркової недостатності. Глива знижує високий артеріальний тиск, перешкоджає старінню і тонізує нервову, імунну систему. Лисички містять весь комплекс необхідних організму вітамінів і володіють антибактеріальними властивостями. Лисички, маслюки і сморчки допомагають підтримати зір, в них дуже великий вміст вітаміну А і С. Білий гриб рекомендується вживати в їжу хворим, що страждають стенокардією та іншими серцево-судинними захворюваннями.

Білий гриб за вмістом вітаміну D не поступається вершковому маслу. Печериці відмінно допомагають зміцнити організм після хвороби, підвищують імунітет і допомагають при хворобі на цукровий діабет. Рижики корисні хворим на туберкульоз, вони допомагають зупинити розвиток хвороб легенів. В рижиках і опеньках міститься багато речовин гальмують розмноження хвороботворних бактерій.

гриби

Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті.

Щоб гриби не стали проблемою та причиною отруєнння

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

Збирайте і купуйте тільки ті гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

Не збирайте гриби:

  • якщо не впевнені, що знаєте їх, – якими б апетитними вони не здавалися;
  • поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
  • невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;
  • з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;
  • ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;
  •  "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.

Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – теж.

Гриби треба промити, у маслюків та мокрух – зняти з капелюшка слизьку плівку.

Кулінарна обробка грибів

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці гриби варто кип’ятити 7-10 хвилин у воді, після чого відвар зливається, і лише тоді гриби можна варити або смажити.

Перед приготуванням обов'язково треба вимочити або відварити умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік. Тим самим гриб позбудеться гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Ні в якому разі не варто пригощати грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково кип’ятити 10-15 хвилин.

Тлумачення про гриби, яким довіряти не варто

  • "Усі їстівні гриби мають приємний смак".
  • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний".
  • "Усі гриби в молодому віці їстівні".
  • "Личинки комах, хробаки й равлики не чіпають отруйних грибів".
  • "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".
  • "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
  • "Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин".
  • "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Поради при отруєнні грибами

З приводу отруйних грибів є така хибна думка, що якщо кип’ятити їх тривалий час, то отрута з них повністю виходить. Це не так, адже грибні отрути надзвичайно стійкі до підвищених температур і просте кип’ятіння не дасть, на жаль, ніякого ефекту.

Навіть якщо отруєння грибами було легким, потрібно показатися лікарю. Багато хто вважає, що при отруєнні грибами відмінно допомагає алкоголь. Насправді ж спиртне зовсім не допомагає, а ще більше посилює отруєння, оскільки спирт сприяє швидшому всмоктуванню отрути в кров.

До прибуття лікаря хворому треба очистити шлунок. Щоб послабити блювоту і нудоту, потрібно пити холодну, ледь підсолену воду (1 чайна ложка солі на склянку) маленькими ковтками або міцний чай.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

data-matched-content-rows-num=1 data-matched-content-columns-num=4 data-matched-content-ui-type="image_stacked"