Для міцного імунітету: Народні рецепти, які допоможуть залишатися здоровими
Триває сезон застудних захворювань, який, до всього, ще й "підсилився" пандемією коронавірусу. Тому за здоров’ям слідкувати треба ретельніше, потурбувавшись про зміцнення імунітету
Перше, що слід пам’ятати, піклуючись про свій організм, - не існує єдиного способу, який раз і назавжди зробить людину здоровою. Турбуватися про себе слід комплексно – звести до мінімуму шкідливі звички, рухатися багато, їсти здорово. І вже з такою "базою" можна розраховувати, що організм відповість взаємністю на турботу і догляд. Допомогти організму почуватися краще, а імунітету – бути стійким до різних болячок можна, згадавши про прості народні рецепти, які допомагають встояти перед застудою і вірусами. Водночас слід пам’ятати: жодні народні способи не є повноцінною заміною лікування. І у випадку хвороб перший помічник – лікар.
Depo.Закарпаття пропонує кілька рецептів, які підтримають організм у вірусно-застудний період. Допомагають людині прості, поширені продукти, вживати які і корисно, і, нерідко, смачно.
Горіхова суміш з сухофруктами
Цей спосіб підтримки імунітету відомий багатьом з дитинства. Суміш перемелених горіхів з ароматними добавками – вітамінний концентрат, який насичує організм вітамінами і сприяє роботі мозку. Бонусом є те, що рецепт суміші дуже простий і складається зі звичних інгредієнтів.
Для суміші потрібно:
- волоський горіх – 500 гр
- курага – 500 гр
- родзинки – 500 гр
- лимон– 2 шт
- мед – 300-500 гр
Горіхи і сухофрукти пропустили через м’ясорубку або подрібнити у блендері. Лимони подрібнити разом зі шкіркою, додати до горіхової суміші. Залити усе медом, слідкуючи, щоб суміш залишалася досить густою. Перекласти у скляну банку, щільно закрити кришкою і зберігати у холодильнику. Вживати таку пасту слід один раз на день, до прийому їжі – 1 столову ложку.
Цибулево-медова суміш
Це варіант для тих, кого не відлякає дещо специфічний смак суміші. Приймаючи медову суміш з цибулею щодня у мінімальній дозі, можна забезпечити вдосталь вітаміну С, який є дуже важливим у боротьбі з застудами.
Для медової суміші з цибулею беремо:
- цибуля – 3 шт.
- цукор - 150 гр.
- мед – 2ст. л.
Цибулю дрібно порізати і засипати цукром. Додати воду (400-500 мл), поставити на плиту і варити на слабкому вогні протягом 1,5 години. Потім відвар треба залишити остудитися і настоятися. Додати мед, процідити суміш і перелити у пляшку. Зберігати відвар у холодильнику. Вживати його треба небагато – однієї столової ложки на день цілком достатньо.
Варення з гарбуза, яке не треба варити
Таке варення наповнене вітамінами, воно є смачним і дуже простим у приготуванні. Вживати таке варення можна протягом дня – до улюблених страв, з чаєм, чи просто з’їсти кілька ложок.
Для варення з гарбуза потрібно:
- гарбуз –600-800 гр
- імбир – 50-100 гр
- лимон – 2 шт.
- мед -100- 200 гр
Гарбуз і лимони зі шкіркою подрібнити у блендері, чи у м’ясорубці. Імбир натерти на дрібній тертці. Все змішати, додати мед. Отримане варення перекласти у скляні банки і дати настоятися у холодильнику.
Настоянка з часником на вині
Цей протизастудний засіб усього з двох компонентів потребує трохи часу на "дозрівання", але він має чудові противірусні властивості. Попри те, що така настоянка навряд чи смакуватиме, вона добре впливає на зміцнення імунітету.
Інгредієнти для настоянки:
- часник – 2 головки
- вино червоне напівсолодке – 1 пляшка
Часник треба дрібно порубати і помістити у посуд з темного скла. Залити часник вином і поставити у темне місце на два тижні. Важливо щодня струшувати настоянку. Після того, як мине 14 днів, настоянку треба процідити. Вживати її варто зовсім небагато – всього 1 ч.л. в день, запиваючи водою.
Обліпиха з лимоном і медом
Ця вітамінна суміш і корисна, і смачна. Настій смакуватиме багатьом, одночасно насичуючи організм вітамінами, допомагаючи простичтояти застудам.
Складові настою з обліпихи:
- ягоди обліпихи – 3 ст. л.
- мед – 2 ч. л.
- лимон – 1 шт.
Ягоди обліпихи подрібнити і залити окропом (1 л), дати настоятися щонайменше 30 хвилин. Потім настій процідити, додати мед і подрібнений лимон. Для того, щоб підтримати імунітет, достатньо вживати по склянці напою у день.
Рецептів, за які організм буде вдячний, є безліч. Та слід пам’ятати, що жодна, навіть супервітамінна страва є безсилою, якщо не зважати на фактори, які підривають здоров’я – недосип, погане харчування, куріння та надмірне вживання алкоголю, засилля шкідливої їжі у раціоні. Тому лише налагодження раціону, помірна, але регулярна фізична активність, у поєднанні з усілякими "корисностями" дасть результат. І шанси обійти застудний сезон без захворювань і болячок, почувати себе добре та активно – зростуть.
Більше новин про події у світі читайте на Depo.Закарпаття