Де насправді живуть "салоїди". Невідомі факти (ІНФОГРАФІКА)
Виявляється, сало винайшли далеко не українці
- Закарпаття
-
3 травня 2015 08:05
Журналісти depo.ua дізналися, в якій країні світу найбільше споживають сала і чи справді українці їдять найбільше цього продукту серед усіх національностей. Виявляється, сало винайшли далеко не українці. Західні історики вважають, що батьківщиною цього продукту є сонячна Італія. Мовляв, уже три тисячі років тому там зі свинячого жиру, солі та спецій готували "лярдо". Годували їм спочатку рабів і легіонерів - продукт-то дешевий і поживний.
А ось в українську кухню сало потрапило під угорським впливом. Що ж, угорці сало люблять і по сьогоднішній день. Наприклад, однією з найпопулярніших страв в Угорщині є шпик . Це сире сало, нарізане дрібними шматочками, яке до цього було посипане сіллю та паприкою.Разом з тим сало полюбляють поляки, італійці, іспанці і навіть англійці. Хоча у різних країнах світу його споживають по-різному. Наприклад, англійці полюбляють смажений бекон, а іспанська кухня відома завдяки своєму хамону (сиров'ялена нога свині з прожилками сала - ред.).
Проте найбільшими шанувальниками сала у великій кількості жартів, анекдотів та фольклорних історій виступають саме українці. За деякими припущеннями, традицію висміювання «салоїдів» започаткували після Національно-визвольної війни 1648-1657 років євреї, релігія яких забороняє вживання свинини й свинячого сала. Як відомо, у добу Хмельниччини на охоплених повстанням територіях загинуло близько 40-50 тис. євреїв, майже чверть єврейського населення тодішньої Речі Посполитої. Анекдоти стали своєрідною помстою євреїв, для яких період повстання став однією з найтрагічніших сторінок в історії єврейства Східної Європи.
Зрештою саме в Україні 27 серпня відзначається день сала. У Львові є ресторан-музей сала з однойменною назвою "Сало". Там можна побачити скульптури і композиції з сала, картини та багато іншого.
Цікаво, що для бійців АТО волонтери з Чернівців приготували спеціальну технологію пакування сала. Зокрема його пакують у спеціальні тюбіки. Це і швидко і поживно.
Оригінальну упаковку для українського «смаколика» придумала чернівчанка Наталія Крилова.
Проте сьогодні серед європейських країн Україна далеко не лідер за рівнем споживання сала. Так, з поміж 16 країн - учасниць Євро-2012 українці перебувають лише на 13 місці із вживання сала. Такі результати були отримані на основі аналізу даних ООН і Євросоюзу по вирощуванню та споживанню продукції сільського господарства. Як з'ясували, мешканці України щодня споживають відносно невелику кількість свинини в день - її енергетична цінність складає всього 62 кілокалорії на день. Це є найнижчим результатом для європейських країн. У той же час, українці знаходяться на третьому місці за кількістю вживаного молока, і на другому - за обсягом цукру.
І вийшло, що головні любителі сала ... данці! На другому місці Німеччина, третя - Франція.
Перемога данців тільки на перший погляд викликає подив. Данія - країна розвиненого тваринництва, у неї 7-е місце в світі за поголів'ям свиней. Звичайно, велика частина свинини йде на експорт, а й себе данці сальцем люблять побалувати.Зрештою саме ця країна також входить до списку імпортерів сала до України. Адже останнім часом через занепад тваринництва в Україні, цей продукт починають все частіше імпортувати. Так, упродовж 2014 року імпорт сала в Україну зріс на 60%, порівняно з 2013-м.
Наразі найбільшим постачальником міфічного національного продукту для українців є Німеччина, що збільшила експорт продукту на 33,1%. У той же час Польща підняла свій показник на 27%. До країн-експортерів сала в Україні приєдналися ще й Угорщина, Франція та Бельгія.
Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua
Всі новини на одному каналі в Google News
- 10:39"УЗ" запускає поїзд Чернівці — Ужгород (ГРАФІК)
- 11:29 Після важкої хвороби помер український політик Геннадій Москаль
- 12:26На дитячих рятувальних жилетах троє ухилянтів з Дніпровщини хотіли переплисти Тису на Закарпатті (ВІДЕО) Відео
- 23:51На Закарпатті поліція припинила діяльність Telegram-каналу, через який погрожували влаштувати теракти у школах
- 22:09На Закарпатті працівник сільради "торгував" землею
- 13:31 Міноборони України повідомило про новий алгоритм рекрутингу до лав ЗСУ
- 16:56В Україні циркулює майже три десятки варіантів COVID, - МОЗ
- 15:16Молодик на Закарпатті зорганізував канал переправи військовозобов’язаних через кордон
- 14:16На Закарпатті ділки двома безпілотниками намагалися переправляли за кордон цигарки (ВІДЕО) Відео
- 06:45Некультурна статистика: Майже дві тисячі об’єктів культурної інфраструктури пошкодили рашисти в Україні
- 23:40Як працює система екстреної допомоги населенню за єдиним номером 112
- 11:32Карпати знову засипало снігом, температура -5°
- 17:42З Тиси дістали тіло молодого прикарпатця
- 13:13Прикордонники на Закарпатті за допомогою дрона виявили незаконний видобуток піску та гравію
- 10:53В гідрометцентрі розповіли, якою буде погода в Україні в березні
- 12:30 На форумі "Україна. Рік 2024" назвали ціну "хорошого руського"
- 09:58У Карпатах оголосили штормове попередження
- 22:31На Закарпатті прикордонникам попався переправник, що був у розшуку
- 19:46В Україні остаточно легалізовано медичний канабіс