Чому 7 жовтня у ліс краще не ходити, а молодим дівчатам треба поставити їжу за вікно

З цього часу починали топити печі, оскільки ставало досить холодно. Також необхідно було просушити всі снопи

Чому 7 жовтня у ліс краще не ходити, а м…

На Теклю, 7 жовтня, відзначали, що дні вже закінчуються досить швидко, а ночі стають довшими. Селяни з ранку і до ночі топили печі для просушування снопів. Було дуже складно розвести вогонь в стодолі, і це, як правило, робив нійбільш досвідчений і старий чоловік в родині. Говорили, що сушити хліб - справжнє мистецтво. Починали молотити хліб з того самого зажинного першого снопа, який влітку після збирання врожаю ставили в кутку хати. Випікали особливий хліб, який потрібно було розділити на всіх членів сім'ї, а залишки віддати худобині. Вважали, що саме так всі долучаються до священної їжі, яка дає достаток і благополуччя.

Молоді дівчата 7 жовтня могли ворожити на своє майбутнє. Наприклад, вночі у відкрите вікно просовували пиріжок. Якщо частування ніхто не забере - весь наступний рік будеш в дівках ходити. Якщо візьме пиріжок холодна рука - шлюб буде невдалим. Тепла долоня віщує швидке заміжжя.

Раніше 7 жовтня відправлялися на останній збір білих грибів в цьому році, попередньо перехрестившись, адже вірили, що зараз, з приходом холодів, нечиста сила біснується і лісовик може потягти в ліс. Дітям ходити за грибами забороняли і залишали їх вдома.

Вірили, що все, що на Теклю зав'яжеш - ніколи не зможеш розв'язати. Саме тому, часто на 7 жовтня планували весільні урочистості.

Народні прикмети на 7 жовтня:

7 жовтня обов'язково треба прясти на день Теклі, щоб везіння в домашніх справах супроводжувало

Багато жолудів на дубі - за прикметами, чекай м'яку зиму і родючий рік

Якщо людина народилася 7 жовтня, то її талісманом є агат і яшма

Грім гримить 7 жовтня - зима буде теплою і малосніжною

Сонце 7 жовтня яскраво світить, сходить швидко - чекай зміни погоди.

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme