Що робити свідкам зомбі-апокаліпсису

2016 рік був настільки багатим на катастрофи, війни та інші біди, що мимоволі повіриш у близький кінець світу

Один з найпопулярніших в народі сценаріїв такого кінця - зомбі-апокаліпсис. Люди перетворюються на кровожерних створінь, поїдають собі подібних, дрібні групи людей борються за виживання. Все це ми не раз бачили в кіно, книгах, коміксах і відеоіграх. Але що, якщо такий сценарій реальний? Як підготуватися до зомбі-апокаліпсису? Портал Depo.Закарпаття з посиланням на "Знай.ua" проводить короткий курс виживання в світі зомбі.

Що робити свідкам зомбі-апокаліпсису - фото 1

Варіанти причин трагедії

Рано вранці ви виходите з дому і, по дорозі на роботу вирішуєте зайти в улюблену кав'ярню, випити ранкову чашку кави та почитати газету. На вулицях підозріло порожньо, а в самій кав'ярні немає відвідувачів. Та й продавець якийсь дивний, дивиться на вас не кліпаючи, тягне руки, хоче з'їсти ваші мізки.

Цілком очевидно, що стався зомбі-апокалпсіс і вам треба терміново взяти все необхідне, зайнятися власною безпекою та шукати інших людей, що вижили. Але для початку треба зрозуміти, з якими саме зомбі ми маємо справу. Всього сценаріїв можливого зомбі-апокаліпсису кілька:

1. Вірус

Якийсь вірус, який могли розробляти військові, злодійські корпорації або незалежні вчені-одинаки для своїх цілей, раптово вирвався на свободу. Спочатку його жертвами стали співробітники секретної лабораторії, потім він поширився на все місто, а потім і на всю країну. А там і світова пандемія не за горами.

Зазвичай такий сценарій передбачає, що від вірусу можна вилікуватися. Ми не радили б на це сильно сподіватися, ми все-таки не в кіно. Якщо від такого вірусу і є ліки, то їми, або запаслися впливові люди і представники влади, або вони знаходяться в глибоко секретному місці, куди вам не добратися.

Так що в першу чергу треба з'ясувати як саме цей вірус поширюється і захиститися від зараження. Захистити очі, ніс, рот, не давати зомбі вас кусати (ні в якому разі).

До речі, саме цей сценарій найбільш вірогідний в реальному світі. Відомо, що в СРСР, Третьому Рейху і США розроблялися різноманітні препарати для військових, які повинні були сприяти швидкісному загоєнню ран та каліцтв. До чого привели ці дослідження і чому їх майже всюди офіційно згорнули? Хто знає?

2. Загроза з космосу

Космос повний загадок і таємниць. Невідомі віруси та бактерії, дивне випромінювання - все це може стати причиною поширення зомбі на Землі. Зазвичай в кіно та літературі це починається з падіння метеорита або якихось більш складних аномалій. Так що, якщо ви побачили, що з неба щось звалилося, то не поспішайте бігти до місця падіння і з'ясовувати що це. Цілком можливо, що саме людина, яка наблизилась до метеориту і стане нульовим пацієнтом - першим зомбі, зараженим інопланетною заразою.

Що робити свідкам зомбі-апокаліпсису - фото 2

До цього сценарію можна віднести і зомбі, як результат шкідницької діяльності вороже налаштованих інопланетян. Малопередбачуваний варіант.

Не варто забувати також і про радіацію, як космічну, так і земну. Наслідки опромінення та променевої хвороби дуже нагадують гниття заживо, а опромінені цілком можуть почати сходити з розуму і вести себе як зомбі. Так що варто бути акуратніше з мирним атомом і триматися від радіації подалі.

3. Магія і демонологія

Екзотичний сценарій, в який повірять далеко не всі. Причиною зомбі апокаліпсису стають, наприклад, чаклуни, які вирішили оживити мерців. Власне, не секрет, що саме поняття "зомбі" прийшло до нас з Гаїті і з'явилося завдяки місцевим культам вуду.

Спочатку чаклун вуду спеціальним зіллям присипляв людину. Родичі думали, що та померла і ховали її. Потім чаклун давав похованому протиотруту, той "оживав", але був уже повністю підконтрольний чарівникові. Це реальні випадки зомбування, і ніякої особливо магії тут немає, тільки одурманюючі речовини.

Крім того, зомбі можуть бути банально одержимі демонами. Це релігійний варіант. Якщо в світі є темні сили, то вони цілком можуть підпорядковувати собі людей. До речі, в середні віки багато сучасних хвороб вважалися одержимістю. Наприклад, порфірія - генетичне захворювання, яке змушує людину уникати сонячного світла, а її губи і ясна зменшуються, оголюючи зуби. Кажуть, що хворі порфірією пили чужу кров, щоб послабити симптоми хвороби. В даний час хворобу лікують ін'єкціями гемоглобіну.

Так, порфірія - хвороба спадкова і не заразна. Але якщо уявити, що подібна недуга може передаватися, то це може стати причиною епідемії, жертви якої будуть вести себе як справжні зомбі і кровопивці. Те ж саме вірно і в разі епідемії, наприклад, сказу.

4. Паразити

Не секрет, що на Землі існують різноманітні паразити, які беруть під контроль інші живі організми. Не людини, звичайно, але, наприклад, мурашки. Хом'яки при глистовій інвазії починають мимоволі бігати колами і взагалі поводяться дуже дивно.

Що робити свідкам зомбі-апокаліпсису - фото 3

Якщо припустити, що є паразит, здатний взяти під контроль людини, то ось і причина зомбі-апокаліпсису. Паразити еволюціонують, розмножуються і беруть під свій контроль все більше людей. Причому цим організмам не обов'язково брати вас під контроль, досить придушити окремі ділянки нервової системи, зупинити майже всі розумові процеси і готово.

Треба сказати, що саме сценарії вірусів і паразитів найбільш правдоподібні. Адже мертве людське тіло довго не побігає, навіть якщо їм управляти - дуже швидко перестають працювати м'язи. А ось якщо людина жива, але захворіла, то вона цілком може ходити, бігати, нападати, харчуватися вашим мозком і займатися іншими зомбі-справами.

Що робити?

Отже, ви стали свідком зомбі-апокаліпсису по одному з цих сценарієм. Які можуть бути самі логічні подальші дії?

Добре бути готовим заздалегідь. У разі зомбі-апокаліпсису вам стане в нагоді стандартний тривожний чемоданчик, який ви підготували на випадок війни. Список необхідних речей ми вже досить детально описували. Але пам'ятайте, що в даному випадку ваша завдання - не уникати бойових зіткнень, а бути до них готовим. Швидше за все, армію відправлять протистояти зомбі, але довго вона не протримається. Так що боятися треба не кулі, а зомбі. І ефективно їх знищувати. Також вам знадобиться хороший камуфляж, такий одяг буде складно прокусити.

Забудьте про популярні в іграх і фільмах на зомбі-тематику бензопили, сокири і ножі. Людська м'язова тканина така, що простіше щось в неї засунути, ніж дістати назад. Бензопила просто застрягне в першому ж зомбі, а його товариші вами з задоволенням пообідають.

До зомбі краще взагалі не наближатися впритул, вам знадобиться вогнепальну зброю. Якщо вдома його немає, то навідайтеся в найближчий профільний магазин, кругом апокаліпсис, дозвіл на носіння ніхто вимагати вже не буде. До речі, кращим вибором вогнепалу є не дробовик, а звичайна мілкашка. Зомбі не відчувають больового шоку і їх не хвилює розмір поранень, але ваш постріл повинен бути точним. Пістолет теж зайвим не буде. А ось дробовик - штука спірна. Дальність пострілу слабка, боєзапас малий, а віддача сильна. Зверніть увагу на луки та арбалети. Один точний тихий постріл може швидко убити зомбі. Зі зброї ближнього бою вам стане в нагоді хіба що саморобний спис.

Пам'ятайте, що майже для всіх сценаріїв працює правило голови. Стріляєте зомбі в голову і по ногах, щоб вони не могли до вас дістатися.

Куди бігти?

Ви запаслися спорядженням, у вас є провізія і зброя. Але куди йти? Навколо ж зомбі.

Що робити свідкам зомбі-апокаліпсису - фото 4

Є ще одне золоте правило. Зомбі буде найбільше там, де до апокаліпсису було найбільше людей. Так що не треба бігти в торговий центр або на головну площу міста, густонаселених спальних районів теж краще уникати.

Намагайтеся переміщатися околицями і поступово просуватися до виїзду з міста. Якщо місто прибережне або є річка, то ваше спасіння - вода. Зомбі не вміють плавати, відповідно, навіть невеликий корабель стане хорошою безпечною зоною.

Правда, самостійно з управління судном ви навряд чи впораєтеся, варто пошукати інших людей, що вижили. Не довіряйте всім підряд, вам можуть зустрітися злочинці імародери. Та й банальний стрес може змусити незаражених людей робити необдумані вчинки.

Це - загальні поради по виживанню в умовах зомбі-апокаліпсису. Крім того, ми поцікавилися думкою фантаста-любителя Олега Свиридова і попросили його дати пару цінних порад про боротьбу з зомбі.

"Найголовніше. Пам'ятайте, вам знадобляться будь-які навички. Хто знає, може в процесі порятунку доведеться прожити тиждень в лісі? Або швидко і якісно відремонтувати автомобіль, автомат або електрощиток. Так що краще придбати їх заздалегідь, до того як зомбі з'являться на вулицях.

Чи має сенс намагатися зв'язатися з родичами і друзями? Можливо, але краще робити це дистанційно. Мобільний зв'язок ще якийсь час буде працювати, так що просто зателефонуйте. Але не ходіть до них гості, багато героїв у фільмах і книгах погоріли саме на цьому.

І головне - тримайте себе в формі. Займайтеся спортом, бігом, атлетикою. Навіть якщо зомбі-апокаліпсис раптом не станеться, зайвим воно не буде".

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme