Сезон туризму: Які харчі варто взяти в похід, аби бути ситим і витривалим

Для кількаденного походу у гори потрібно мати енергію та сили для тривалих переходів

Сезон туризму: Які харчі варто взяти в п…

Для того, щоб здолати визначений маршрут, нести рюкзак, рубати дрова, витримувати фізичні навантаження, людині потрібно величезна кількість енергії. Тому при плануванні походу потрібно продумати свій раціон, щоб і швидко, і зручно готувати, і їжа була поживною, пише Depo.Закарпаття.

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 1

Для кількаденного походу Карпатами влітку, треба вибирати продукти, дотримуючись кількох критеріїв: 

1. Легкість і калорійность. Ті продукти, у яких більший відсоток засвоюваності. При складанні раціону необхідно враховувати не тільки кількість калорій, спожитих людиною протягом дня, але також і кількість витрачених, або необхідних для проходження того чи іншого шляху з різними рівнями складності.

2. Швидкість і нескладність приготування. Складні кулінарні рецепти у поході реалізувати важко. Час у поході відіграє дуже важливу роль. 

3. Придатність протягом усього походу і транспортабельність. Усі продукти повинні бути герметично упаковані і не швидко псуватись.

4. Смакові якості. Важлива деталь: продукти і страви повинні бути смачними і різноманітними. Прісні каші та супи швидко приїдаються, а їжа, яка набридла, засвоюється гірше, ніж та, яку їдять із задоволенням.

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 2

Для основи харчування в поході необхідні вуглеводи: гречка, рис, кукурудзяна, перлова крупа або макарони. М'ясо в поході потрібно в невеликій кількості. Це може бути сухе, в'ялене або консервоване м'ясо. Ковбасу краще брати сирокопчену, запаяну у вакуумну упаковку. М'ясо навіть при важких навантаженнях можна їсти лише зрідка - раз на 3-4 дні, або ще рідше.

Не підійдуть для походу сметана, йогурти та інші молочні продукти харчування, вони швидко псуються і вже за кілька днів їх доведеться викинути.

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 3

Треба підібрати білкову їжу, наприклад, бобові (маш, горох, сою, квасолю) у сухому або готовому вигляді. Завжди краще сухі продукти, тому що в них міститься більше поживних речовин. Крім гарніру і м'яса, добре узяти з собою висушені овочі, гриби, зелень, молоко, горіхи і сухофрукти.

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 4

Також можна взяти шоколад - бажано брати чорний, тому що він швидше, ніж інші його види, втамовує голод і заповнює енергетичні витрати, що важливо у походах. Сир - якщо похід у літню пору року, то краще брати твердий сир, без різкого запаху. Цукерки (карамель і льодяники) - коли немає можливості зупинитися і влаштувати перекус, льодяники стають незамінні.

Карамельки зручні тим, що вони легкі, не вимагають додаткової упаковки і завжди зможуть допомогти втамувати голод. Халва - найзручніше купувати у пачках. Цей продукт своєї калорійністю замінить будь-який перекус і урізноманітить денний раціон. Сухарі - свіжий хліб брати в походи не рекомендується, він швидко псується. 

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 5

Набір на одну особу для тижневого походу виглядає приблизно так:

Гречка або інша крупа (близько 1 кг);
М'ясо (200 г, якщо сухе, то 100 г);
Боби (200-300 г);
Сушені овочі та гриби (300 г);
Мюслі (300 г);
Сухе молоко (200 г);
Горіхи і сухофрукти (300 г);
Чай або кава;
Солодощі (цукати, козинаки, халва, льодяники, шоколад);
Спеції та сіль. 

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 6

Зберігати всі продукти треба дуже обережно. Наприклад, шоколад - необхідно кожен шматочок упаковувати окремо, або купувати вже упакованим, оскільки за пару днів він злипнется. Сушене м'ясо потрібно розділити на порції і упакувати в різні пакетики, що дозволить заощадити час на приготування їжі і не дасть можливість йому набрати вологи. Теж можна сказати про сушені овочі і сухарі.

Сезон туризму: Які харчі варто не забути взяти у похід, аби бути ситим і витривалим - фото 7

Вода - один із найскладніших пунктів. Без води приготувати сухі продукти неможливо, а нести з собою воду важко. Джерела води треба буде шукати в дорозі. Оптимально - прокладати маршрути так, щоб зустрічати джерела води. Воду найзручніше запасати в 1,5-літрових пластикових пляшках. 

Всі новини Ужгорода та Закарпаття сьогодні читайте на Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme