На Закарпатті почали збирати перший в Україні врожай ранніх овочів

Вирощуванням парникових овочів займається ледь не все чотирьохтисячне село Заріччя на закарпатській Іршавщині

Про це йдеться в сюжеті телеканалу "Україна", пише Depo.Закарпаття.

Перший в Україні врожай ранніх овочів почали збирати на Закарпатті.

Усе – вирощене в теплицях маленьких родинних господарств. Найпершою навесні зривають ранню капусту.

З одного гектара землі збирають 40-50 тонн ранньої капусти та 60-80 тонн пізньої. Щоправда, гектарами тут ніхто не саджає: усі ділянки максимум по 30-50 соток. Між ранньою та зимовою капустою зарічани не відпочивають – встигають посадити й зібрати протягом літа ще один врожай – перця, баклажанів, помідорів.

У гарячу пору тут працюють не тільки місцеві дорослі і діти, а й батраки з сусідніх сіл. Зарічанців навіть називають "чорноколінниками" – бо працювати доводиться буквально на колінах. Праця важка, тому чимало"найманців" не витримують "каторги". За 200-250 гривень удень працювати погоджується далеко не кожен, а зарічани копієчку рахують, тому не розтринькують – знають, якою працею дістається.

Та, як нарікають зарічани, однією працелюбністю не обходиться. Погода і ринок збуту – ось два чинники, які спрогнозувати важко. Морозна зима чи надто дощова весна можуть серйозно вплинути на врожай: за таких умов теплиці, бува, днями і ночами гріли грубками, аби і не померзнути і не помокнути.

Читайте також: Чому закарпатці не залишать українців без ранньої капусти

Більше новин про життя Закарпаття читайте на Depo.Закарпаття